Wat zijn de kosten van een makelaar in 2022?

Wie al eens een huis heeft gekocht weet dat er heel wat extra kosten gemaakt worden naast de prijs van het huis zelf. Zo komen er altijd notariskosten bij voor de officiële documenten en voor de aankoop van de woning en het verpanden van de hypotheek. Een andere kostenpost is de makelaar. Zowel aan de diensten van een verkoop- als een aankoopmakelaar zijn kosten verbonden. Hoeveel bedragen deze makelaarskosten in 2022? Wij zochten het voor je uit!

Voor welke makelaarsdiensten betaal je?

Bij de verkoop van een huis is een makelaar de expert om jouw woning niet alleen zo snel mogelijk, maar ook voor de beste prijs te verkopen. De verkoopmakelaar biedt vaak verschillende pakketten aan waarmee hij de woning zo goed mogelijk in de markt kan zetten. Je kunt dan denken aan het maken van professionele foto’s, een plaatsing op bekende sites zoals Funda en het schrijven van een wervende verkooptekst.

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een woning die perfect voldoet aan jouw wensen. Een aankoopmakelaar wordt populairder nu het steeds lastiger wordt om zelf een huis te bemachtigen in de oververhitte huizenmarkt. Een aankoopmakelaar zoekt een woning, plant de bezichtiging en begeleidt je bij het onderhandelen, het contract en de overdracht.

Kosten verkoopmakelaar in 2022

De verkoopmakelaar betaal je meestal een courtage, dit betreft een percentage van de verkoopprijs. De courtage is in 2022 minimaal 0,8% en maximaal 1,6%, afhankelijk van de regio waar je woont. Steeds meer verkoopmakelaars werken met een vast tarief. Dit is een vaste prijs die je betaalt voor de diensten die je afneemt. Dat is fijn omdat je dan van tevoren precies weet hoeveel de makelaar gaat kosten. De vaste tarieven voor een verkoopmakelaar liggen tussen de €2500 en €5500. Wil je een goede makelaar voor een scherpe prijs? Dan is de makelaar Arnhem een aanrader.

Kosten aankoopmakelaar

Voor de diensten van een aankoopmakelaar betaal je ook een courtage. In 2022 bestaat de courtage vaak uit 1% tot 1,8% van de aankoopprijs van de nieuwe woning. Ook aankoopmakelaars werken steeds vaker met een vaste prijs voor de diensten die je afneemt. Gemiddeld betaal je €1500 tot €3500 voor een aankoopmakelaar die een vaste prijs rekent. De genoemde prijzen zijn echter veelal onderhandelbaar bij het intakegesprek. Er zijn ook bepaalde strategieën mogelijk, zoals bijvoorbeeld een hogere courtage wanneer er een lagere verkoopprijs wordt bereikt.

Aanbevolen berichten