Heb je een woning op het oog? In de meeste gevallen kunnen mensen slechts een deel van de aankoopprijs van hun droomhuis met eigen middelen betalen. Het grootste deel wordt gefinancierd met een hypotheek. Dat wil zeggen: met een lening bij een kredietverstrekker met onroerend goed als onderpand. Wil je weten wat een hypotheek is of wellicht jouw maximale hypotheek berekenen? In dit artikel vertellen we er meer over.
Wat is een hypotheek precies?
Een hypotheek is een lening met een lange looptijd en met vastgoed als onderpand. Met dat onderpand zou de bank over kunnen gaan tot de verkoop van je huis. Echter is dat alleen mogelijk bij betalingsproblemen. De bank wil je een lening geven, als je het recht van de hypotheek aan de bank geeft. Het recht van de hypotheek laat je via de notaris vastleggen. Deze overeenkomst wordt de hypotheekakte genoemd.
Wat kun je verwachten?
Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel, je hebt een bestaande woning gezien van €350.000. Daarbij komen een aantal kosten die de koper moet betalen: de overdrachtsbelasting, notariskosten en taxatiekosten. De overdrachtsbelasting is niet van toepassing bij een nieuwbouwhuis. De notariskosten zijn nodig om eigenaar te worden van het huis. Taxatiekosten zijn nodig voor de bank om de huidige waarde te bepalen. Verder zijn er eventueel nog overige kosten, zoals bijvoorbeeld advieskosten en makelaarskosten.
Hoelang zet je de hypotheekrente vast?
Wat heeft de hypotheekrente de afgelopen periode gedaan? De rente was het hele jaar laag, maar er waren (en zijn) toch wel wat bewegingen op de rentemarkt. Je hypotheek loopt meestal 30 jaar, maar binnen die periode kun je er ook voor kiezen om de rente korter of langer vast te zetten. Het ene uiterste is dat je de rente helemaal niet vastzet. Dan heb je een zogenaamde variabele of flexibele rente. De rente verandert dan elke maand, afhankelijk van wat de marktrente voor de hypotheek doet. Dit betekent dus ook dat je maandlasten elk maand veranderen. Daarom kiezen nog steeds heel veel mensen ervoor om de rente voor een bepaalde looptijd vast te zetten. Het andere uiterste in dit voorbeeld zou dan zijn om je hypotheekrente voor 30 jaar vast te zetten. Het voordeel daaraan is dat je de maximale zekerheid hebt en dat je precies weet wat je de komende jaren aan hypotheek gaat betalen. Het nadeel is dat je een ‘relatief’ hoge rente betaald, omdat je die maximale zekerheid inkoopt. Het is echter ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een combinatie van verschillende rentevaste perioden. Neem daarom altijd contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur, zodat hij of zij kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Succes!