Waarom duurt geld overmaken zo lang?

Waarom geld overmaken zo lang duurt? Eigenlijk is die vraag sinds het voorjaar van 2019 niet echt meer relevant. Vanaf dat moment hebben we immers Instant Payments. Met Instant Payments is geld overmaken van de ene naar de andere rekening een kwetsie van seconden. En dan maakt het niet uit of je nou dezelfde bank hebt of niet.

Als de bank maar deelneemt

Instant Payments kan elk moment van de dag en dat alle dagen van het jaar. Zon- en feestdagen kent Instant Payments niet, snipperdagen evenmin. De enige voorwaarde is dat de bank deelneemt aan Instant Payments. De meeste van de banken in ons land doen mee en ruim 95 procent van alle bankrekeningen in ons land zijn bereikbaar voor Instant Payments.

Salarissen komen in een batch

Toen Instant Payments de intrede deed, liepen mensen nog net niet de poloniaise. Nu kregen ze, dachten ze, ook het salaris gewoon voor het weekend. Dat is echter niet het geval. Net als het loon, een uitkering en toeslagen geldt dat Instant Payments niet van toepassing is. Deze betalingen, die bijvoorbeeld door de belastingdienst, de gemeente of bedrijven worden gedaan, komen in een zogernaamde batch. Een batch is een bundel betalingen. In de nabije toekomst echter, wil men ook een dergelijke batch middels Instant Payments mogelijk maken. Dan kan de polonaise dus echt ingezet worden, nu met reden.

Boven de twee miljoen euro

In ons land kun je tot een bedrag van maximaal twee miljoen euro via Instant Payments betalen. Boven de twee miljoen euro geldt dat niet. Bij geplande en periodieke betalingen en dus boven de twee miljoen geldt Instant Payments nog niet. Doorgaans geldt dan een verwerkingstijd van een dag. Zitten er feestdagen tussen of een weekend, dan kan het dus inderdaad wat langer duren. Dit verschilt ook nog weer per bank en of je het bedrag naar een rekening van dezelfde bank overmaakt.

Binnen de Eurozone

Doe je een losse overboeking binnen Europa, in euro’s naar een buitenlandse rekening naar een bank binnen de Eurozone, dan is maximaal sprake van een verwerkingstijd van een dag. Overigens zijn de dag en het tijdstip waarop je de betaling doet bepalend vanaf welke dag je rente betaalt. Bij ontvangst geldt de datum waarop je het bedrag krijgt als de rentedatum.

Binnen enkele tellen bijgeschreven

We onderscheiden behalve Instant Payments verschillende betaalmanieren waarvoor verschillende verwerkingstijden gehanteerd worden. Een spoedoverboeking staat binnen twee uur op de tegenrekening. Maak je geld over naar een rekeningnummer van dezekfde bank, dan wordt het bedrag nog dezelfde dag bijgeschreven. Is er sprake van een andere bank, dan kan het als je geld overmaakt na 15.30 uur een werkdag duren. Naar het buitenland en binnen de Eurozone is een verwerkingstijd van drie dagen van kracht buiten de Eurozone is dat zelfs 5 dagen. Via een betaal app betaal je 24/7 en het geld staat al binnen enkele minuten bij iemand anders op de rekening. Pinbetalingen doe je eveneens 24/7 en deze bedragen worden binnen 24 uur op de rekening bijgeschreven. Instant Payments doe je eveneens 24/7 en het geld wordt binnen enkele seconden al op je rekening bijgeschreven.

Neem contact op met de bank

Overigens is een pinbetaling in feite ook niets meer dan een overschrijving of overboeking. Doe je een pinbetaling, dan wordt het bedrag direct van de rekening afgeschreven. Pin je in Belgie en Duitsland dan kan het tot 48 uur duren voordat bedrag van je rekening is gehaald en in andere landen kan het nog langer duren. Soms ben je al terug van de vakantie als er nog bedragen afgeschreven worden. Ook door de feestdagen en storingen kan een overschrijving langer op zich laten wachten. Heb jij een overboeking gedaan hebben gewoon naar een andere rekening en is die niet direct verwerkt? Wacht dan enkele uren. Is de overschrijving dan nog niet verwerkt is het wellicht verstandig even contact op te nemen met de bank.

Aanbevolen berichten