Geld ontvangen uit het buitenland: hoe lang?

Soms zit je er op te wachten en te wachten. Je moet geld ontvangen uit het buitenland dat dringend nodig is omdat nu ook de oude sok leeg is, en denkt dat dit net als in ons land het geval is heel snel op je rekening staat. Dit kan ook inderdaad het geval zijn, soms moet je inderdaad geduld hebben. Lees hier meer over geld ontvangen uit het buitenland.

Kosten verbonden aan geld ontvangen vanuit het buitenland

Maar eerst maar eens over het bedrag dat je gestort krijgt.  Dat kan soms lager zijn dan het bedrag waarop je rekent. Dat heeft alles te maken met het feit dat er kosten berekend kunnen worden voor het storten van het geld uit het buitenland. Daarbij is de vraag of je geld ontvangt uit een land uit de SEPA zone en of je het bedrag in euro’s ontvangt van belang. Komt het geld niet uit de SEPA zone of krijg je het geld niet in euro’s, dan zijn er kosten aan het ontvangen van het geld verbonden. Check dus waar het geld vandaan komt, want de kosten die berekend worden lopen nogal  eens uiteen. Ook de banken maken nog weer verschil in kosten. De kosten zullen minimaal 5 euro bedragen en het maximum is 10 euro. Het bedrag wat je overgemaakt krijgt, is dus lager dan het bedrag waarmee je rekening houdt. Schrik daar niet van, het zijn gewoon de kosten die verrekend zijn.

Je kunt ook nog te maken met wisselkoersverlies

Krijg je het bedrag gewoon in euro’s maar wordt het gestort uit Turkije of Amerika, ook dan worden kosten in rekening gebracht. Verder kun je nog te maken krijgen met wisselkoersverlies. Ook daardoor kan het bedrag dat je ontvangt lager uitvallen. De banken hanteren verschillende wisselkoersen, die af kunnen wijken van de officiële wisselkoersen. Het is sterk afhankelijk van de valuta of je verlies gaat leiden op de wisselkoers. Hoe minder gangbaar een munt is, hoe groter vaak het verlies is.

Snel overboeken tussen landen die aangesloten zijn bij de SEPA zone

Dan over het belangrijkste onderwerp, de wachttijd. Bij een overboeking speelt het zeker een rol of al dan niet sprake is van een land dat aangesloten is bij de SEPA zone. Tussen de landen uit deze zone kun je heel erg snel geld overboeken. In dat geval kun jij het geld nog dezelfde dag op je rekening verwachten.  Is er sprake van een overboeking vanuit een land dat niet bij de SEPA zone behoort dan is dat niet het geval en kan het even duren voor het geld op je rekening staat.

Ook afhankelijk van de banken

Hoe lang het precies duurt voor het geld op je rekening staat, is dus sterk afhankelijk van uit welk land het geld wordt overgemaakt. Daarnaast speelt ook de bank nog een rol. In het algemeen kun je bij een internationale overschrijving uitgaan dat als je overmaakt naar dezelfde bank en je dit voor 22.00 uur doet, je het geld nog dezelfde dag op je rekening hebt. Gaat het over een overschrijving naar een andere bank en verricht je de overboeking na 15.30 uur, dan geldt dat het geld er na één werkdag is. Geld dat overgemaakt wordt vanuit het buitenland, binnen de Eurozone, heeft vaak een verwerkingstijd van drie werkdagen. Voor een internationale overschrijving buiten de Eurozone geldt zelfs een periode van vijf werkdagen.  Het is soms dus echt even een kwestie van geduld hebben. Het is niet anders.

Aanbevolen berichten