Vrijdag geld overmaken: wanneer op rekening?

Het was altijd een race tegen de klok. Als iemand je op vrijdag geld overmaakte, dan hoopte je maar dat het er dezelfde dag nog was, zo pal voor het weekend. Want in het weekend gebeurde er niets op je bankrekening. Er ging niets af en er kwam niets bij. Meestal was je spekkoper als je dezelfde bank had als de verzender van het geld. Anders had je vaak pech en zag je het geld niet eerder dan maandag. Dan moest je dus maar weer een beroep doen op het geld dat je nog in een ouwe sok had,

Sinds 2019 kunnen we gebruik maken van Instant Payments

Hoe anders is dat nu of beter al sinds 2019. Want ondertussen zijn we al bijna vergeten hoe het lang ging met bankoverschrijvingen. Sinds Instant Payments er echter is, heb jij het geld dat iemand aan je overmaakt al binnen enkele tellen op je rekening staan. En dan maakt het niets uit of je dezelfde bank hebt of bij een andere bank aangesloten bent. Het geld is er bij een enkelvoudige overboeking al meteen. En dat is wel zo prettig natuurlijk. Nog voor Instant Payments er was, had je Tikkie. Ook dan had je na het verzenden van een betaalverzoek vaak al snel het geld waarom je vroeg op je rekening.

Als je dezelfde bank had, had je vaak geluk en had je op vrijdag nog je geld

Voor Instant Payments er was duurde het tenminste een dag voor je het geld dat iemand aan je overmaakte op je rekening had. En werd er vrijdag een overboeking gedaan, dan zat het weekend er vaak tussen. Behalve dus als je dezelfde bank had als de verzender van het geld. Die twijfel is er nog steeds wel bij mensen als het gaat om het overmaken van salarissen of uitkeringen. Deze overboekingen worden vaak op een andere manier gedaan dan een enkelvoudige overboeking en dus kan het zijn dat je soms het weekend moet wachten voor je salaris er is. Het maakt dan ook nog verschil wanneer de overboeking gedaan is. Hoe eerder op de dag, hoe groter de kans dat je het nog wel dezelfde vrijdag hebt. Dat verschilt overigens sterk per bank. Als je geluk had, kon je op vrijdag nog net de autoverzekering betalen.

Geld uit het buitenland kan tot wel drie  werkdagen op zich laten wachten

Het is anders als je geld naar het buitenland overmaakt of ontvangt. Verwacht je geld uit het buitenland of wil je geld naar het buitenland overmaken op vrijdag, dan kun je er binnen de EU vanuit gaan dat het tot drie werkdagen kan duren voor het geld er is. Buiten de eurozone geldt zelfs een termijn van vijf werkdagen.

Aanbevolen berichten