Kan ik beter sparen in een oude sok?

Je spaarrente van dit moment is historisch laag. Is het niet beter om geld thuis te bewaren? Dit geeft ook nog een besparing aan vermogensrendementsheffing en je hebt het geld altijd beschikbaar. Om meerdere redenen is het niet aan te raden om spaargeld in een oude sok te bewaren. Vergelijk spaarrentes om toch een naar verhouding hoge spaarrente te krijgen. Sommige banken bieden deze optie zelf al aan, zoals ING spaarrentes.

Minder geld op de bank geeft geen besparing aan belasting

Over je vermogen ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd als het vermogen hoger is dan €24.437 (€48.874 voor partners). Over het meerdere ben je omgerekend 1,2% belastingheffing verschuldigd. De Belastingdienst weet hoeveel geld je op de spaarrekeningen hebt staan. De informatie staat al in de vooringevulde aangifte. Het spaargeld in een oude sok heeft de Belastingdienst geen inzicht in, maar je bent wel verplicht om het bij de jaarlijkse aangifte op te geven. Doe je dat niet? Dan kun je een hoge boete krijgen.

Onderschat de risico’s niet

In geval van een inbraak kun je de schade claimen op de inboedelverzekering. Geld is hierin meeverzekerd, maar slechts voor een beperkt bedrag van bijvoorbeeld €450. Hoeveel geld er maximaal meeverzekerd is verschilt per verzekeraar. Bij diefstal ben je het spaargeld kwijt, maar bijvoorbeeld ook bij een brand. Van het papiergeld blijft niets over, dus de schade is niet te overzien.

Een beetje rente is beter dan geen rente

De rentevergoeding is inderdaad laag, maar dat is nog geen reden om met nul procent rendement genoegen te nemen. Als het geld thuis ligt gaat het namelijk niet meer opleveren. Daarnaast is het ook moeilijker om overzicht te houden over je geld. De drempel om het geld uit te geven wordt ook lager. Contant geld geef je namelijk gemakkelijker uit dan geld op een bankrekening.

Geld in een oude sok bewaren is dus zeker niet aan te raden. Het brengt alleen meer risico’s met zich mee en het heeft geen voordelen.

Aanbevolen berichten