Vanaf welk bedrag heeft de bank meldingsplicht

Wist jij dat een bank en ook andere instanties een meldingsplicht hebben als je meer dan een bepaald bedrag contant stort? Stel je hebt thuis een heel aardig geldbedrag liggen in een oude sok en je gaat dit contant storten. Dan kun je er vanuit gaan dat als dit bedrag meer is dan 10 mille, de bank meldingsplicht heeft.

Verplichte melding bij Meldpunt Ongebruikelijke Transacties

Je mag namelijk tot maximaal10.000 euro contant storten. De bank zal er dan geen melding van maken. Voor winkels geldt dat ze maximaal een bedrag van 3.000 euro aan mogen nemen. Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

De grens is van 15.000 euro verlaagd naar maximaal 10.000 euro

Dat je maximaal 10.000 euro kunt storten is te danken aan de belastingdienst. Die wil zien te voorkomen dat mensen door dergelijke stortingen hun geld witwassen. Stort je meer dan 10.000 euro, dan is de kans aanwezig dat dit geld zwart verdiend is en dat is in ons land verboden. Jarenlang was de grens wat betreft de meldingsplicht vastgesteld op 15.000 euro. Het kabinet besloot een aantal jaren geleden die grens te verlagen. Op die manier wil het het witwassen van geld dus nog moeilijker maken. Het bedrag is eveneens verlaagd omdat tegenwoordig heel veel financiële transacties online afgerond worden. De situaties waarbij mensen zoveel contant bij zich hebben zijn daardoor ook minder geworden. Ook om die reden is de grens naar beneden bijgesteld.

Geen meldingsplicht als je vier keer 2.500 euro stort

Er geldt overigens geen meldingsplicht als je de tien mille in vier keer 2.500 euro stort. De kans is dan alleen aanwezig dat de transacties via steekproeven alsnog opvallen. Er kan dan alsnog onderzoek gedaan worden. Een winkelier is ook gebonden aan regels wat betreft het aannemen van geld. Omdat er zeker in drukke winkels sprake is van een continue stroom van geld, bestaat de kans dat er op grote schaal witgewassen wordt. Door maximaal 3.000 euro als grens te bepalen, wordt dat in elk geval iets gereduceerd. Bij een betaling van drie mille zal de winkelier melding moeten maken.

Meldingsplicht geldt voor verschillende beroepsgroepen

Uiteraard hoef je zelf als je meer dan 10.000 euro stort geen melding te maken. Die ‘eer’ is weggelegd – of beter: dit is verplicht- voor banken, verzekeraars, brokers, casino’s, geldwisselkantoren, handelaren van goederen met een grote waarde, juweliers, veilinghuizen, verkopers van auto’s, schepen en handelaren in kunst en antiek. De meldingsplicht geldt ook voor beroepsgroepen als notarissen, accountants, advocaten, fiscalisten en makelaars. Mocht een van deze groepen een melding maken bij Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, dan wordt de identiteit, de locatie, het tijdstip en het exacte bedrag doorgegeven.

Op witwassen staat maximaal twee jaar cel

Als er onderzoek gedaan wordt naar de herkomst van het geld en blijkt dat je geld probeert wit te wassen, dan kan er zomaar een fikse straf opgelegd worden. Op witwassen staat maximaal een celstraf van twee jaar namelijk. De partij die melding gemaakt heeft, heeft over die melding een geheimhoudingsplicht. Ben jij iemand naar wie onderzoek gedaan wordt, dan heeft het dus geen zin navraag te doen wie precies de melding gemaakt heeft.

Aanbevolen berichten