Zonnepanelen financieren: wat zijn de opties?

Je wilt je huis graag verduurzamen, maar dat vraagt in veel gevallen om een flinke investering. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen en laten installeren, dan ben je daar al snel een paar duizend Euro voor kwijt. Niet iedereen heeft dat geld zo voorhanden, al is een financiering met spaargeld in veel gevallen de beste optie. Gelukkig zijn er duurzaamheidsleningen en subsidies die zonnepanelen voor iedereen betaalbaar maken. We hebben de drie beste financieringsopties van zonnepanelen voor je op een rij gezet.

Een financiering met spaargeld is de beste optie

De beste optie om zonnepanelen te financieren blijft met eigen geld. Het is niet alleen de beste optie omdat je geen rente hoeft te betalen (zoals bij een lening), een investering in zonnepanelen is zelfs een beter alternatief voor de spaarrekening. Je behaalt met zonnepanelen namelijk een rendement van 6% of meer, terwijl de spaarrekening niets meer oplevert. Heb je meer dan €100.000 op de bank staan, dan moet je daar zelfs voor betalen. Met een terugverdientijd van 8 tot 13 jaar en een levensduur van circa 25 jaar, kun je met zonnepanelen een mooie som geld verdienen. Kies bijvoorbeeld voor SunPower zonnepanelen wanneer je gaat voor een panelen met het hoogste rendement.

De (duurzaamheids)lening of (tweede) hypotheek

Aangezien de overheid je graag wilt stimuleren de woning te verduurzamen, is het financieren met een duurzaamheidslening een goede optie. Deze leningen kennen voorwaarden die aantrekkelijker zijn dan een reguliere persoonlijke lening. Bovendien kun je vaak profiteren van fiscaal voordeel. Ga je een hypotheek afsluiten, dan kan je de kosten van verduurzamende maatregelen voor de woning direct meenemen in de hypotheek. Je kunt in dat geval niet 100, maar 106% van de aanschafprijs van de woning financieren met de hypotheek. Bovendien profiteer je op deze manier optimaal van de renteaftrek.

Subsidies op verduurzaming woning

Tot voor kort kon je gebruik maken van een subsidie als je jouw woning wilde verduurzamen. De landelijke regelingen hiervoor zijn helaas niet meer beschikbaar. De overheid heeft het wel mogelijk gemaakt om als particulier de betaalde btw terug te ontvangen. Dit is een percentage van 21% op de aanschafprijs. Wellicht zijn er op regionaal niveau wel nog subsidies waar je gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij de gemeente. Ben je zakelijk op zoek naar een manier om met gesubsidieerde financiering zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er nog wel landelijke subsidies waarvoor je in aanmerking kunt komen.

Aanbevolen berichten