Wat kost een incassoprocedure?

Als ondernemer kun je te maken krijgen met klanten die weigeren om te betalen. Je kunt contact opnemen met de klant of een betalingsherinnering sturen, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect. Om ervoor te zorgen dat je alsnog betaald wordt, kies je voor een incasso. Omdat je hier een professioneel bedrijf voor inschakelt, zijn er kosten aan verbonden. Wij kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoeveel je kwijt bent. Daarom vertellen wij je hier wat een incassoprocedure kost.

Factoren die de prijs bepalen

Wie denkt dat er een standaard bedrag aan een incassoprocedure hangt, heeft het mis. De kosten zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Hierdoor kunnen we je op voorhand niet precies vertellen wat een incassoprocedure kost. De prijs hangt onder meer af van de hoogte van het bedrag dat openstaat. Hoe hoger dit bedrag is, des te hoger de kosten van een incassoprocedure zijn. Ook het geïncasseerde bedrag speelt mee in de prijs die je uiteindelijk betaalt. Daarnaast hangt het ervan af of er een gerechtelijke procedure gestart moet worden.

Minnelijke vs. gerechtelijke incassoprocedure

Hierboven las je al dat de kosten van een incassoprocedure onder meer afhankelijk zijn van de procedure. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een minnelijke en gerechtelijke incassoprocedure. Bij een minnelijke procedure hoeft er geen rechter aan te pas te komen. Er is dan vaak sprake van een incasso no cure no pay. Dit houdt in dat een incassobureau geen verdere kosten in rekening brengt als zij er niet in slagen om te incasseren. Helemaal gratis werken ze vaak niet voor je, want je betaalt meestal een klein bedrag aan basiskosten.

Levert de minnelijke procedure niets op? Dan schakelt een incassobureau of -advocaat door naar een gerechtelijke procedure. Dit heeft gevolgen voor de kosten, want deze vallen hoger uit. Omdat de kosten van een gerechtelijke procedure afhankelijk zijn van een aantal factoren, is het niet mogelijk om een exacte prijs te geven. Laat je hierdoor niet weerhouden om naar de rechter te stappen. De meeste incassobureaus kunnen je namelijk een inschatting geven van de kosten. Er zijn zelfs bedrijven waarmee je een fixed fee af kunt spreken. Het voordeel hiervan is dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Nationale of internationale incasso

De kosten van een incassoprocedure zijn tot slot afhankelijk van het land waarin het zich afspeelt. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale incasso’s. Wanneer het om een incasso binnen Nederland gaat, liggen de basiskosten lager dan bij een internationale incasso. Schakel je Bierensgroup in? Dan ontvang je voor zowel nationale als internationale incasso’s 100 procent van het factuurbedrag bij een volledige incasso. De kosten voor tussenkomst van het incassobureau zijn in dat geval voor rekening van de tegenpartij. Reden genoeg om ook voor internationale incasso’s een professioneel bedrijf in te schakelen.

Aanbevolen berichten