Het geven van een geldbedrag of een waardevol item – zoals bijvoorbeeld een auto – aan de kinderen kan belastingvoordelen opleveren voor jouzelf én voor de ontvanger. Ieder jaar bepaalt de Belastingdienst hoeveel geld je belastingvrij aan je kinderen mag schenken. Dit wordt ‘de belastingvrije voet’ genoemd.
Je kunt jaarlijks een bedrag schenken, maar ook eenmalig een groot bedrag. Jaarlijkse schenkingen zijn vrij te besteden, een groter bedrag is alleen belastingvrij als dit aan een huis of een studie wordt besteed. Voldoet een schenking niet aan deze voorwaarden of overschrijd je de belastingvrije voet? Dan wordt een schenking financieel gezien minder verstandig. Er zijn echter 3 redenen om wel te kiezen voor een belastingvrije schenking.
Belastingvoordeel voor de schenker
Het bedrag dat jij schenkt aan je kinderen gaat van je eigen vermogen af. Je betaalt daardoor minder vermogensbelasting. Zorg je ervoor dat je met de schenking onder de drempel blijft van het door de Belastingdienst vrijgestelde vermogen? Dan betaal je helemaal geen vermogensbelasting in het jaar van schenken. Op die manier kan schenken niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jouzelf een financieel slimme keuze zijn.
Je kinderen betalen geen of minder erfbelasting
Als je in Nederland geld erft van je ouders, dan betaal je daar – boven een door de Belastingdienst vastgestelde drempel – erfbelasting over. Schenk je echter bij leven het geld aan je kinderen, dan telt dat niet als erfenis. Bovendien blijft er minder vermogen over om te erven. Kinderen betalen alleen erfbelasting over het vermogen – zowel contant geld als items van waarde, zoals een huis – op het moment van overlijden. Blijft het vermogen onder het drempelbedrag? Dan hoeven zij helemaal geen erfbelasting te betalen. Doordat het vermogen gedaald is, betalen ze echter altijd minder erfbelasting dan ze zonder schenking bij leven zouden moeten betalen.
Eigen bijdrage zorginstelling wordt lager
Je denkt er nu waarschijnlijk nog niet over na, maar een lager vermogen is ook financieel slim als je later in een zorginstelling moet gaat wonen omdat zelfstandig wonen niet meer gaat. Het wonen in een zorginstelling is erg duur en brengt ook kosten voor jou mee. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd wanneer je bijvoorbeeld in een verpleeghuis moet wonen. Deze eigen bijdrage wordt vanuit de Wet Langdurige Zorg naast de hoogte van je inkomen berekend op basis van je vermogen. En aan wie geef jij je vermogen liever uit? Aan je kinderen? Dan is een jaarlijkse en/of eenmalige schenking een financieel slimme keuze.
Altijd leuk om weer nieuwe dingen aan je huis toe te voegen. Kijk ook eens op jouwwoonidee voor meer inspiratie!