Tien handige spaartips

Sparen is niet gemakkelijk en zal dat vaak ook niet worden. Toch is het belangrijk om te sparen om gewoon wat geld achter de hand te hebben. Om het je gemakkelijker te maken geven we je hier 10 spaartips. Misschien dat sparen jou ook wat gemakkelijker afgaat.

Klein spaardoel

Het is uiteraard gemakkelijker een klein spaardoel te bereiken dan de lat meteen heel hoog te leggen. In die wetenschap is het handig dat als je voor iets groots spaart, je dat bedrag opsplitst in kleinere delen. Zeker weten dat het grote bedrag dat je wilt sparen zo gemakkelijker bereikt wordt.

Geef je spaarrekening een naam

Doorgaans heeft je spaarrekening geen naam en is het gewoon ‘spaarrekening’. Je kunt die rekening echter een naam geven. Geef je de rekening bijvoorbeeld de naam vakantie Spanje, dan is het toch lastiger om geld van de rekening te halen. En dat is nou ook precies de bedoeling. Zo word je steeds herinnert aan je spaardoel en waarom je precies spaart. Het weerhoud je er vaak van om geld van je spaarrekening te halen.

Maak verschillende potjes

Wat zeker ook kan helpen is verschillende potjes te maken, je maakt sub-spaarrekeningen aan. Dit kun je bij de meeste banken gratis doen en wel tot 25 sub-rekeningen aan toe. Je kunt de potjes vaak via internetbankieren aanmaken. Zo kun je een potje onvoorzien maken en een potje vakantie. Zo zie jij de bedragen in de potjes als het goed is steeds verder groeien.

Spaar een vast bedrag

Er zijn mensen die nog steeds maandelijks sparen wat er overblijft, mocht dat al het geval zijn. Het is beter een vast bedrag te sparen. Je draait de volgorde dan om. Sparen komt eerst, dan pas de rest van de uitgaven. Spaar altijd net iets meer dan dat er doorgaans per maand overbleef.

Spaar meteen als je salaris gestort wordt

Maak er een gewoonte van om meteen nadat je salaris binnen is, te sparen. Meer dan de komma in het bedrag een positie verder naar links zetten is het niet. Heb je dat gedaan, dan komt de rest. Als je echt wilt sparen is dit de enige juiste volgorde.

Spaar automatisch

‘Oh jee, vergeten te sparen’. Je hoort het nog wel eens dat mensen dus vergeten zijn de komma een plekje naar links te verplaatsen. Dit kun je voorkomen door automatisch te sparen. Dan heb je er zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat het sparen gewoon doorloopt. Vaak kun je automatisch sparen via de app op je smartphone prima instellen.

Spaarrekening bij een andere bank

Heb je de spaar- en betaalrekening bij dezelfde bank? Dan kun je binnen een paar tellen geld van je spaarrekening op je betaalrekening zetten. Dat is mooi, maar niet als je sparen serieus neemt. Neem een rekening bij een andere bank en zet de app die er bij hoort niet op je smartphone. Zo staat je spaargeld veilig.

Inzicht in je uitgaven

Om te weten wat je kunt sparen, is het goed inzicht in de uitgaven te hebben. Houd een paar maanden bij wat er uitgaat en wat je overhoudt. Blijft er gemiddeld 100 euro per maand over, probeer dan 110 euro per maand te sparen. Leg de lat dus niet te laag maar altijd iets hoger.

Spaar je kleingeld

Het is een beproefde methode die je leuk geld op kan leveren. Al je kleingeld beneden de twee euro spaar je op in een heus spaarvarken of een fles. Doe dit een jaar en lever je geld in bij de bank. Je zult versteld staan hoeveel er in je fles, spaarvarken of doos zit. Een aanrader!

Sparen is besparen

Kijk wat je kunt besparen in het dagelijks leven. Smeer brood in plaats van dat je tussen de middag een te duur broodje haalt. Kijk of de energierekening goedkoper kan en bepaal een bedrag dat je maximaal besteedt aan boodschappen. Zo blijft er meer over en zo wordt sparen gemakkelijker.

Aanbevolen berichten