Wat zijn gouden munten waard?

Het kan zijn dat je onverwacht gouden munten in je bezit hebt gekregen door bijvoorbeeld een erfenis. Wanneer je geen kennis hebt van goud is het moeilijk in te schatten wat ze juist waard zijn. De waarde hangt onder meer af van de staat waarin de munten zich bevinden, de zeldzaamheid en het jaartal waarvan de munten zijn. Gouden munten verkopen is vaak enkel de moeite als ze heel wat waard zijn, aangezien ze vaak ook nog een emotionele waarde hebben.

Hoe de waarde bepalen?

Wanneer je de waarde van een gouden munt wil bepalen, begin je eigenlijk met het wegen van de munt op een speciale weegschaal. Daarnaast kijk je aan de hand van een vergrootglas naar eventuele beschadigingen en krassen op de munt. Met een vergrootglas kan je ook heel goed het jaartal van de munt aflezen. 

De waarde van een gouden munt hangt niet enkel af van het gewicht van de munt. De zeldzaamheid van de munt speelt een hele belangrijke rol. Hoe minder munten er van een bepaalde soort gemaakt zijn, hoe hoger de waarde natuurlijk. Ook het soort goud waarvan de munt is gemaakt, bepaalt mede de waarde. Hoe puurder het goud dat in de munt verwerkt is, hoe hoger de verkoopprijs. Valse munten zullen ook meteen herkend worden wanneer ze zijn bestudeerd. Een valse munt weegt namelijk heel wat minder dan een echte gouden munt. 

Gouden munten verkopen doe je best bij een erkend bedrijf of wisselkantoor. Zo weet je zeker dat je effectief de juiste verkoopprijs krijgt uitbetaald. 

Gouden munten kopen als een belegging

Gouden munten kopen kunnen ook een interessante investering zijn op lange termijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen munten die vroeger effectief als betaalmiddel werden gebruikt en munten die geproduceerd zijn met het oog om te beleggen of verzamelen. 

Munten die werden gebruikt als betaalmiddel zijn veel ouder dan verzamelmunten. Ze werden in de negentiende en eerst helft van de twintigste eeuw voornamelijk gebruikt om mee te betalen. Doordat deze munten door de overheid werden geproduceerd, is er geen twijfel mogelijk over de echtheid van de munten.

Belangrijk om te weten is dat op de munten die geslagen zijn met als doel de weg te vinden naar beleggers, vaak een waarde staat. Toch is de echte waarde vaak veel hoger door het goud dat is gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de Maple leaf uit Canada of de Kangaroo uit Australië. Deze munten worden ook wel eens bullion munten genoemd.

Aanbevolen berichten