Voorkom onderverzekering bij je inboedelverzekering

Onderverzekering op de inboedelverzekering kan grote gevolgen hebben bij schade. Van onderverzekering spreken we als het verzekerde bedrag op de polis van de inboedelverzekering te laag of veel te laag is. Veel mensen blijken onbedoeld onderverzekerd te zijn. De verzekeraar gaat ervan uit dat je zelf de juiste waarde van de inboedel kan inschatten. Dit is echter een lastig gegeven, omdat de waarde van de inboedel elk jaar weer kan wijzigen. Het is daarom erg belangrijk om een goede inboedelverzekering te kiezen.

De gevolgen van onderverzekering

Vaak wordt er gedacht dat onderverzekering niet zo heel erg is. De kans dat de complete inboedel verloren gaat blijft klein. Toch heeft onderverzekering veel meer nadelige gevolgen dan gedacht wordt. Zo wordt er ook bij een kleine schade minder uitgekeerd. Stel dat de schade door de expert is vastgesteld op €1000. De inboedel is €50.000 waard maar voor slechts €25.000 verzekerd. In dit geval wordt er dan ook geen €1000 maar slechts €500 vergoed. Onderverzekeren heeft dus altijd nadelige gevolgen, ook in gevallen van minimale schade.

Hoe kun je onderverzekering voorkomen?

Tegenwoordig hanteren veel verzekeraars vaste verzekerde bedragen. Deze hebben zo een hoge waarde dat onderverzekering amper mogelijk is. Niet alle verzekeraars bieden dit aan. Het is dan ook belangrijk om te kijken waar dit mogelijk is. Een andere optie is door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter. De verzekeringsnemer zal een aantal vragen moeten beantwoorden. Aan de hand van de antwoorden worden er punten toegekend. Dure bezittingen moeten vaak nog apart worden vermeld. Deze methode wordt ook niet door elke verzekeraar gehanteerd. Bovendien wordt er vaak uitgegaan van een gemiddelde waarde. Hierdoor kan het zijn dat je evengoed nog onderverzekerd bent. Heb je het idee dat je inboedel meer waard is dan de inboedelwaardemeter aangeeft, neem dan direct contact op met de verzekeraar.

Controleer elke 5 jaar de inboedelverzekering

Sommige inboedelverzekeraars stellen het verplicht om elke 5 jaar een inboedelwaardemeter in te vullen. Hierdoor blijft de garantie tegen onderverzekering behouden. Daarnaast wordt het verzekerde bedrag door veel verzekeraars jaarlijks geïndexeerd. Dit gebeurt aan de hand van de prijzen indexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maak zelf een berekening en bekijk goed of alle schade vergoed wordt bij diefstal, brand of waterschade. Bespaar niet op de premie door de inboedel te laag te verzekeren. Hier kun je later alleen maar spijt van krijgen. Vergelijk verschillende verzekeraars ook goed met elkaar. Hier valt nog veel winst uit te behalen.

Aanbevolen berichten