IBAN RBRB: Welke bank?

Het valt niet altijd mee om tegenwoordig alle codes en getallenreeksen die je op een bankpasje vindt te ontcijferen. Dat heeft zeker te maken met de IBAN en de BIC. We vertellen je hier alles over. En om het antwoord op bovenstaande vraag te geven; de RegioBank. Lees hier mee rover IBAN en BIC.

IBAN staat voor International Bank Account Number

IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN heeft ten hoogste 34 alfanumerieke tekens. De IBAN heeft per land een vaste lengte en bestaat uit een landcode van twee letters, een tweecijferig controlegetal en een nationaal rekeningnummer. Verwijst het BIC naar een bepaalde bank, daar verwijst het IBAN naar een individuele bankrekening. In ons land is het IBAN systeem per 2014 ingegaan.

BIC staat voor Bank Identifier Code

Het is al veel eerder, vanaf 1 januari 2006, verplicht en bij wet geregeld dat IBAN moet worden toegepast als sprake is van grensoverschrijdend Europees betalingsverkeer in euro’s. Nog even over BIC, dat staat voor Bank Identifier Code. Wil je een buitenlandse betaling doen, dan is een BIC essentieel. De IBAN is overigens niet noodzakelijk bij betalingen in andere valuta.

Je IBAN kom je tegenwoordig overal tegen; op je rekeningoverzicht, je account, de Mobiel Bankieren App en op je bankpas. Je IBAN heeft achttien tekens en eindigt altijd met het oude rekeningnummer. Overigens kan in andere landen de IBAN code langer zijn.

Ook buiten Europa hebben landen het IBAN-systeem overgenomen

Alle Europese banken (behalve die in Rusland, Wit Rusland, Oekraïne) gebruiken de IBAN code. Buiten Europa gebruiken ook Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi Arabië en Libanon de IBAN code. Zij namen het Europese systeem dus over. Je kunt de IBAN code overigens prima herleiden. Hoe? Dat kan als volgt.

De herkomst van de IBAN-code

Je neemt je bankrekeningnummer en voegt voorloopnullen toe zodat het 10 cijfers lang is. Je zet de code van de bank er voor en de landencode er achter. Vervolgens vervang je elke letter door twee cijfers, gebaseerd op de volgorde in het Latijns alfabet. Daarbij begin je met de A=10, B=11 en Y en Z zijn 34 en 35. Je voegt nog eens twee nullen toe. Het resulterende getal deel je vervolgens door 97. Je neemt vervolgens de rest en trekt de rest af van 98. Is het resultaat kleiner dan 10, voeg dan een voorloopnul toe. En zie hier, je hebt hier der IBAN code.

De verschillende landcodes

Uiteraard hebben alle landen een andere landcode. Niet geheel verrassend is die van ons land NL, België daarentegen hee4ft BE, Spanje ES, Duitsland DE, Frankrijk FR en Italië IT om een aantal van Europa’s belangrijkste landen te benoemen. Hoewel de IBAN en ook de BIC dus vaak ingewikkeld overkomen, kun je ze prima herleide3n tot de kern.

Aanbevolen berichten