5 Spaartips

We willen het allemaal; maar vergeten het toch vaak: sparen. Terwijl het echt niet alleen om hoge bedragen hoeft te gaan. Integendeel zelfs. Al met heel weinig kun je toch aanzienlijk sparen. Hoe? We geven je hier vijf tips. Het toverwoord als je echt wilt sparen is geduld. En geduld is een schone zaak. Je hoeft dus niet meteen 500 euro op je spaarrekening te zetten. Bouw het liever rustig op.  Hoe je dat kunt doen, leggen we je hier uit. En nee, de oude sok gebruiken we niet meer om geld te sparen.

Geen aankopen die niet echt nodig zijn

Stel je staat elke ochtend op het station en koopt er regelmatig als je even moet wachten een kopje koffie. Niet meer doen! In plaats van die kop koffie waarvoor je al snel tussen de twee en drie euro betaalt, maak je met de smartphone drie euro over naar je spaarrekening. Drink thuis of op je werk maar een bak koffie. Als je nu elke werkdag een kop koffie zou kopen, dan spaar je dus zomaar 15 euro per week en rond de 60 euro per maand. Van deze besparing wordt je helemaal niets minder.

Koop een spaarpot

Ga maar eens bij jezelf na. Je hebt vaak kleingeld in al je tasjes, muntgeld in de jaszakken en waar eigenlijk niet? Een briefje van vijf euro in de achterzak van de broek, losgeld in de auto. Bij elkaar opgeteld  kan dit zomaar een aardig bedrag zijn. Het is verstandig om een spaarpot te kopen. Doe daar standaard je kleingeld in. Kies voor een grote spaarpot, want je brengt de inhoud van de spaarpot  eens per jaar naar de bank. Moet jij eens opletten hoeveel geld je zo ongemerkt spaart. Uiteraard laat je de inhoud van je spaarvarken op je bankrekening storten.

Automatisch geld overmaken

Stel automatisch overmaken in voor kleinere bedragen. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld elke week drie euro naar je spaarrekening over laten maken. Dat is een klein bedrag, daar merk je niets van en het levert je toch bijna 160 euro op jaarbasis op. De drie euro ga je niet missen. Zonder dat geld kom je de week echt wel door. Je kunt heel optimistisch zijn en meteen een bedrag van 500 euro op je sparrekening zetten. In de meeste gevallen echter moet je het geld al snel weer terughalen omdat je anders tekort komt. Dan is het veel beter om kleiner te beginnen zonder dat je het geld waar van je spaarrekening moet halen.

Ga de 365 dagen challenge aan

Wel eens gehoord van de 365 dagen challenge? Nee? Ook dit is een leuke manier om ongemerkt best veel geld te sparen.  Hoe je dat doet? Op de eerste dag van het jaar of op een ander startmoment maak je 0,01 euro over naar de spaarrekening, Op de tweede dag maak je 0,02 euro over. En zo ga je verder tot je op dag 365 3,65 euro overmaakt.  Weet je wel wat je dan in een jaar spaart? Dat is maar liefst 667 euro. Doe je het samen met je partner, dan heb je een prachtig bedrag gespaard. Ga dus de challenge aan.

Zet extra inkomsten opzij

Je hebt allemaal wel eens extra inkomsten. Dat kan vakantiegeld zijn, dat kan een eindejaarsuitkering van je werk zijn of een onverwachte bonus. Misschien krijg je geld terug van de belasting. Zet al die extra’s meteen op je spaarrekening. In principe heb je dit geld niet nodig, en dus zet je het meteen op de spaarrekening. Moet jij eens opletten hoeveel geld  je zo spaart en hoe snel het bedrag oploopt.

Dan nog even over sparen in het algemeen. Het is wat betreft de rente niet heel erg gunstig om te sparen. Mocht je nou echt merken dat je je spaargeld niet nodig hebt, dan kun je overwegen om  een deel van je spaargeld te gaan beleggen. Doe dit alleen met geld dat je echt kunt missen, Dat is dat als de wasmachine stuk gaat, je nog geld achter de hand hebt om een nieuwe te kopen. Met beleggen kun je wel een leuke rendement maken, mits je weet hoe het werkt en mits jij je richt op de langere termijn.

Aanbevolen berichten