Hoeveel kan ik lenen?

Wil jij een grote uitgave aangaan, zoals bijvoorbeeld het kopen van een auto? Dan kan het wenselijk zijn om geld te lenen. Hoeveel je kan lenen is echter per situatie verschillend. Je kunt gemakkelijk uitrekenen wat het maximale is dat je kunt lenen. In dit artikel leggen wij het je graag uit.

Waarom een lening afsluiten?

Er zijn veel verschillende situaties te benoemen waarom het fijn kan zijn om een lening af te sluiten. Heb je bijvoorbeeld pech gehad met de auto, waardoor hij niet meer te gebruiken is? Dan kan het zijn dat je direct een nieuwe auto nodig hebt voor je werk. In dit geval kan het handig zijn om een lening af te sluiten. Met het vrijgekomen geld kun je direct een nieuwe auto kopen. Hiermee kun je weer normaal naar je werk gaan om de lening af te lossen.

Hoe wordt de lening berekend?

Als je geld wilt gaan lenen, wil de leningverstrekker precies weten of je in staat bent om de lening terug te betalen. Om hierachter te komen, zijn er een aantal aspecten waarop gelet wordt. Zo kun je bij veel leningverstrekkers zelf een indicatie van de lening berekenen. Deze wordt gebaseerd op je inkomen, woonsituatie en gezinssituatie. Als je bijvoorbeeld een hoog salaris hebt, is de kans groter dat je de lening terug kunt betalen. In dit geval kun je ook meer gaan lenen. Als je echter een lager salaris hebt, wordt het lastiger om een groot geldbedrag te lenen. Naast je inkomen, is het ook belangrijk dat je geen uitstaande schulden hebt. Als je bijvoorbeeld een grote lening hebt lopen, is de kans kleiner dat je de nieuwe lening kunt aflossen. Ook kan het zijn dat je een BKR-registratie hebt. In dit geval kan het ook lastiger worden om een hoge lening te krijgen.

Verschillende soorten leningen

Als je een lening af gaat sluiten, zijn er verschillende leningen waar je uit kunt kiezen. Allereerst is er bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Dit is een leenvorm met een vaste rente en looptijd. Deze is uitermate geschikt voor een uitgave waarvan je direct weet hoeveel je kwijt bent, zoals een auto. Een andere lening die je kunt kiezen is een doorlopend krediet. Dit is een lening met een variabele rente. Dit kan met name handig zijn als je wat meer geld achter de hand wilt hebben.

Aanbevolen berichten