Geld schenken met belastingvoordeel kan voordelig zijn

Je mag ieder jaar belastingvrij een bepaald bedrag schenken aan een vriend, een familielid en/of een goed doel. Het schenken aan een kind is daarbij extra aantrekkelijk, omdat dit een groter bedrag mag zijn dan in andere gevallen. Schenken in 2021 is ook voordelig, omdat de belastingvrije voet vanwege de corona crisis tijdelijk met €1.000 is verhoogd. Ontdek nu of schenken in 2021 ook voor jou een voordelige optie is.

De voordelen voor de schenker

Schenken heeft voor jou als schenker een fiscaal voordeel. Je mag een schenking niet aftrekken van je inkomsten, maar wel van je vermogen. In 2021 betaal je geen vermogensbelasting over de eerste €50.000. Dit bedrag telt per persoon. Heb je meer dan dit bedrag aan vermogen, dan betaal je vermogensbelasting. Door een bedrag te schenken, betaal je minder vermogensbelasting. Kom je door de schenking onder de drempel, dan betaal je zelfs helemaal geen vermogensbelasting. Veel mensen geven hun geld liever aan de kinderen dan aan de Belastingdienst, maar dat blijft een persoonlijke keuze.

De voordelen voor de ontvanger

Ben jij de ontvanger van een schenking van je ouder(s), dan kan jij ook profiteren van een fiscaal voordeel. Over schenkingen die binnen de gestelde normen blijven, hoef jij namelijk geen inkomstenbelasting te betalen. Je ontvangt deze bedragen dus belastingvrij. Dit geldt zowel voor een jaarlijkse gift als voor een eenmalige gift die op kan lopen tot iets meer dan een ton. Voor veel mensen is dit een uitkomst bij de aanschaf van een huis. Zorg er wel voor dat de gift aan alle voorwaarden voldoet zodat je niet later alsnog voor onaangename verrassingen komt te staan. Veel ouders kiezen ervoor om te schenken in plaats van te wachten tot de kinderen het vermogen erven. Over de erfenis moet namelijk erfbelasting worden betaald door de erfgenamen.

Hoeveel mag je schenken in 2021?

Vanwege de corona crisis mag je in 2021 meer geld belastingvrij schenken dan normaal. Je mag iedereen een bedrag van €3.244 schenken zonder schenkingsbelasting te betalen. Voor kinderen geldt een belastingvrije voet van €6.604. In 2022 worden deze bedragen verlaagd, waardoor schenken in 2021 een financieel slimme keuze is. Wil je een eenmalige schenking doen aan je kinderen? Bij een vrije besteding mag je maximaal €26.881 schenken. Dit bedrag mag naar eigen inzicht uitgegeven worden. Een schenking voor een studie is tot €55.996 belastingvrij. Een schenking voor een huis is belastingvrij tot een bedrag van €105.302.

Aanbevolen berichten