Zo profiteer je als zzp’er van maximaal belastingvoordeel

Met de aangifte inkomstenbelasting weer voor de deur, is het goed om je alvast te verdiepen in de fiscale voordelen waar je als zzp’er van kunt profiteren. Doe je als zzp’er aangifte inkomstenbelasting in 2021, dan is jouw nettowinst het belangrijkst. Maar hoe maak je jouw nettowinst op een legale wijze zo laag mogelijk? Want je wilt natuurlijk zo min mogelijk belasting betalen, maar niet achteraf door de Belastingdienst op de vingers getikt worden. De financiële professionals van boekhouderzzp.com geven je 3 tips om maximaal van het belastingvoordeel te profiteren waar jij als zzp’er recht op hebt.

Breng al je bedrijfskosten in kaart

Je nettowinst is niets minder dan jouw totale winst minus de bedrijfskosten. Zorg er met een goede administratie dus voor dat jij jouw kostenplaatje goed op orde hebt. Denk hierbij niet alleen aan kosten voor de aankoop van goederen, hard- en software, maar bijvoorbeeld ook aan reiskosten en transportkosten. Met boekhoudsoftware kan jij al jouw uitgaven eenvoudig per categorie bijhouden. Als het tijd is voor de aangifte inkomstenbelasting, heb jij direct een overzicht van al jouw bedrijfskosten. Boekhoudsoftware bespaart je niet alleen tijd bij de aangifte inkomstenbelasting, maar ook bij de btw-aangifte die je vaak met één druk op de knop kunt regelen. Vergeet ook niet de kosten van de boekhoudsoftware mee te nemen als bedrijfskosten!

Winst verlagen met fiscale oudedagsreserve (FOR)

Met behulp van de fiscale oudedagsreserve kan jij je winst nog verder terugbrengen. Je reserveert dan een x-bedrag van je winst voor later. Je betaalt pas belasting over dit bedrag als je het later laat uitkeren met een lijfrente. De FOR is wel aan voorwaarden gebonden. Zo mag je in 2021 maximaal 9,44% van de winst reserveren voor je oude dag. Wil jij gebruik maken van de FOR, dan kun je het best een boekhouder raadplegen voor meer informatie. Het inschakelen van een boekhouder kan sowieso een goede zet zijn wanneer je maximaal wilt profiteren van belastingvoordelen. Een boekhouder weet immers precies waar er nog voordeel te behalen valt. Bovendien kun je de kosten van een boekhouder gewoon aftrekken als bedrijfskosten.

Op welke aftrekposten heb jij recht?

Doe je als zzp’er aangifte inkomstenbelasting, dan mag je jouw winst nog verder verlagen met behulp van aftrekposten. Als beginnend ondernemer heb je recht op een startersaftrek. Daarnaast mag je als zzp’er altijd profiteren van de zelfstandigenaftrek. Hoe lager jouw winst na aftrek van deze aftrekposten is, des te minder inkomstenbelasting je hoeft te betalen. Bovendien wordt er met een drempelbedrag gerekend. Komt jouw winst na aftrek van alle kosten en aftrekposten niet boven dit bedrag uit? Dan betaal je soms zelfs helemaal geen inkomstenbelasting.

Aanbevolen berichten