Je gaat er maar vanuit dat je geld altijd veilig op de bank staat. Dat hoeft echter niet zomaar zo te zijn. Wat bijvoorbeeld als de bank failliet gaat? Ben jij je geld dan kwijt of niet? We vertellen je er hier alles over.
Bescherming mocht je bank failliet gaat
In Nederland kennen we het depositogarantiestelsel. Dit stelsel beschermt je spaargeld, bijvoorbeeld als je bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel biedt bescherming van je spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro, dit geldt per bankvergunning. Nou heb je ook banken die een bankvergunning delen. Het kan zo zijn dat je bij twee banken spaart, die onder dezelfde bankvergunning vallen. Het spaargeld is dan bij beide banken maximaal beschermd tot een bedrag van 100.000 euro en dus niet bij beide banken voor 100.000 euro.
Elke bank met een hoofdkantoor in Nederland
Het genoemde stelsel geldt voor elke bank met een hoofdkantoor in Nederland. Deze banken dienen eveneens een vergunning van De Nederlandsche Bank hebben. Heeft een bank een dergelijke vergunning, dan betekent dit automatisch dat het depositogarantiestelsel van kracht is. De regeling geldt eveneens voor alle banken die hun oorsprong in ons land hebben. Banken die in Nederland een bijlkantoor hebben, vallen overigens vaak ook onder het depositogarantiestelsel zoals we dat in ons land kennen Is dat nou niet het geval, dan geldt het garantiestelsel van het land van herkomst van de bank.
Banken met een gedeelde bankvergunning
Binnen de EU geldt dat alle landen je spaargeld garanderen tot 100.000 euro. Landen buiten de EU kunnen afwijkende regels hebben wat betreft het garantiestelsel. Dan nog over de situatie dat je spaargeld bij twee banken hebt. Gaat een bank failliet, dan heb je een kleer recht op het bedrag van 100.000 euro. Heb je bij de ene bank een bedrag van 75.000 euro staan en bij de ander bijvoorbeeld 50 mille, dan ben je dus 25.000 euro kwijt. Een gedeelde bankvergunning heb je zeker ook in ons land. Bekend voorbeeld is wel dat de ABN Amro een bankvergunning deelt met MoneYou.
Van KNAB en OHRA tot The Royal Bank of Scotland
Het garantiestelsel in ons land is van kracht voor de volgende banken: ABN Amro, Achmea Bank, Aegon Bank, Alex, Allianz, Amsterdam Trade Bank, Anadolubank, Argenta, ASN Bank, Binck Bank, Bizner Bank, Credit Europe Bank, Delta Lloyd, Demir-Halk Bank, The Economy Bank, Fortis, Friesland Bank, Garantibank, ING Bank, KNAB, Lease Plan Bank, Lloyds Bank, MoneYou, Nationale Nederlanden, NBC Bank, OHRA Bank, Rabobank, Regio Bank, Robeco Direct, SNS Bank, The Royal Bank of Scotland, Triodos Bank, Yapi Kredi Bank. Banken die een bankvergunning delen zijn onder andere Alex, ASN Bank, Binck Bank, Bizner Bank, Delta Lloyd Bank, Fortis Bank, Knab, MoneYou, OHRA Bank, RegioBank, Robeco Direct, SNS Bank, The Royal Bank of Scotland, ABN Amro en Aegon Bank.