Racefiets kopen: hoe voorkom je een dure miskoop?

Je kent dat wel: je hebt een nieuwe hobby en wilt er het liefst direct allerlei nieuwe spullen voor aanschaffen. Vaak staan die spullen na enige tijd stof te vangen, omdat je toch niet zo toegewijd was als je in eerste instantie dacht. Zo zien fietsenwinkels na de Tour de France en de Vuelta de verkoop van hun racefietsen flink stijgen. Wil jij ook een racefiets kopen? Wij geven je tips hoe je kunt voorkomen dat jouw racefiets een dure miskoop wordt.

Weet wat je zoekt in een racefiets

Het voordeel van een racefiets is dat de fiets relatief licht is, dunne banden, geen vering maar wel meer versnellingen heeft dan een gewone fiets. Hierdoor kun je sneller racen en kun je meer kilometers afleggen. Bij het kopen van jouw eerste racefiets is het goed om te weten wat je wilt. Leen eerst eens een racefiets van een vriend of maak een proefritje op verschillende modellen in de fietsenwinkel. Je kunt dan ook direct bepalen of die mooi ogende fiets of die racefiets van dat dure materiaal wel bij jou past. In veel gevallen zal een beginnersfiets uit het goedkopere segment voldoende blijken.

Laat de fiets afstemmen op jouw lijf

Om comfortabel te kunnen fietsen, kies je een racefiets die goed past bij jouw lichaam. Het model bepaalt grotendeels hoe je op de fiets zit. Daarnaast moet de maat van het frame passen bij jouw beenlengte. Je kunt de juiste framemaat bepalen door de lengte van je been op te meten vanaf je kruis tot aan de grond. De uitkomst vermenigvuldig je met 0,68. Let ook op de maat van de banden. Deze wordt bepaald door jouw lichaamslengte. Een op jouw lichaam afgestemde fiets zal je eerder gebruiken, want die rijdt comfortabeler dan een standaard model.

Wacht op een goede aanbieding

Kies je een beginnersfiets uit het goedkopere segment, dan ben je ongeveer tussen de €500 en €1000 kwijt. Wil je de laagste prijs betalen of geld besparen op een betere fiets? Wacht dan totdat je een aanbieding tegenkomt die beter bij jouw budget past. Heb je geen geduld en wil je nu een fiets kopen? Wees dan niet bang om de telefoon te pakken en contact op te nemen met de fietsenwinkel. Vaak is er nog wel een leuke actie waar je van kunt profiteren die (nog) niet bekend is gemaakt aan het grote publiek. Een dure miskoop kun je immers het beste voorkomen door zo min mogelijk geld uit te geven.

Aanbevolen berichten