Wat moet je allemaal kopen voor je open haard?

Een klassieke open haard brandt natuurlijk niet uit zichzelf. Je hebt namelijk hout nodig om het vuur te kunnen aansteken. Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten hout om het vuur te laten branden. Zo kan je kiezen voor klassieke houtblokken, maar je kan ook aanmaakblokjes kopen om je vuur te starten. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over waar je allemaal rekening mee moet houden bij een open haard.

Gebruik van aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes kopen doe je om je vuur te laten starten. Ze bestaan uit onbewerkt naaldhout en olie. Deze combinatie zorgt ervoor dat je vuur eenvoudiger start. Je kan de aanmaakblokjes ook gebruiken om bijvoorbeeld je barbecue aan te steken. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen witte en bruine aanmaakblokjes. De bruine blokjes bevatten geen explosieve stoffen, waardoor je niet het risico loopt op vonken die weg vliegen. Daarnaast bevatten de bruine blokjes geen kankerverwekkende of andere giftige stoffen. Dit kan bij de witte blokjes wel het geval zijn. Deze bevatten namelijk onder meer kerosine. Er wordt dan ook aangeraden om de bruine blokjes te gebruiken, zeker in combinatie met voedsel. Een laatste voordeel van de bruine aanmaakblokjes is dat ze niet verdampen tijdens het branden. Wanneer je te veel blokjes hebt gebruikt, kan je ze dus eenvoudig weghalen uit het vuur. Witte blokjes verdampen wel en lossen op in het vuur. 

Opslag van hout

Je vuur laten branden kan je niet enkel doen met aanmaakblokjes. De aanmaakblokjes worden gebruikt om het vuur te starten, maar om het te laten branden, gebruik je beter echt hout. Belangrijk is dat het hout ook droog is. Nat hout brandt minder goed en geeft ook minder warmte af omdat er veel vocht vrijkomt bij het branden. 

Afhankelijk van de houtsoort, duurt het ongeveer twee jaar tot hout volledig is opgedroogd. Tot die tijd is het belangrijk dat het op een droge plaats wordt gestockeerd. Een haardhout opslag buiten is dus mogelijk, maar afhankelijk van het soort hout is dit het beste in een tuinhuis of een andere afgesloten ruimte. Dit geldt voornamelijk voor hout dat een lagere vochtigheidspercentage heeft dan twintig procent. Wanneer het vochtigheidspercentage hoger ligt, laat je het beter drogen in de tuin. Zo droogt het sneller door de wind en het zonlicht. Het voordeel van een haardhout opslag buiten is dat het geen ruimte inneemt in je woning.

Altijd leuk om weer nieuwe dingen aan je huis toe te voegen. Kijk ook eens op Woonpress voor meer inspiratie! 

Aanbevolen berichten