Waarom een elektrische haard financieel voordelig is

Wanneer je een haard in je woning wil, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor de klassieke open haard waarbij je met houtblokken moet werken. Vandaag de dag zijn elektrische haarden echter steeds populairder aan het worden. Dat komt omdat er heel wat voordelen aan verbonden zijn. 

Kiezen voor een elektrische haard

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een elektrische haard zou kunnen kiezen. Een van de grootste voordelen is dat het enorm veilig is. Bij een elektrische haard loop je niet het risico op opspattende houtdeeltjes. Zeker met kleine kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Een elektrische haard is volledig afgesloten waardoor kinderen niet in contact met het vuur kunnen komen.Daarnaast past een elektrische haard ook in elk interieur. Of je nu fan bent van een moderne stijl of van een industrieel interieur, een elektrische haard heeft zonder twijfel zijn plaats in je interieur.

Een ander groot voordeel van een elektrische haard is dat het energiezuiniger is dan andere soorten open haarden. De meeste elektrische haarden hebben namelijk LED-lampen. Heb je daarboven ook al zonnepanelen, dan is een elektrische haard zeker het overwegen waard. Energiezuinig wil ook zeggen dat er minder kosten aan verbonden zijn en in dit geval niet enkel op je energiefactuur. Bij de klassieke openhaarden heb je namelijk heel wat extra zaken nodig. Denk maar aan houtblokken of in het geval van een gashaard heb je ook een gasleiding nodig. Bij een elektrische haard heb je enkel een stopcontact nodig. Alles bij elkaar opgeteld, is een elektrische haard voordeliger dan andere type haarden. 

Mogelijke nadelen

Er zijn ook enkele aspecten aan een elektrische haard die als nadelig zouden kunnen beschouwd worden. Het grootste nadeel is de warmte van een elektrische haard. Die is namelijk niet even sterk als bij een klassieke open haard. De warmte wordt namelijk deels tegengehouden door het glas. Wanneer je de volledige ruimte wil opwarmen met de haard, is een elektrische haard misschien niet de juiste keuze. Daarnaast heb je ook de typerende geur van hout dat wordt verbrand niet met een elektrische haard. Je zou kunnen zeggen dat een elektrische haard dus iets minder sfeervol is dan een klassieke open haard, maar dat is natuurlijk verschillend van persoon tot persoon. 

Indien je de kenmerkende geur en warmte het belangrijkste vindt, kies je best geen elektrische haard. Wegen voor jou de praktische voordelen harder door, dan is een elektrische haard misschien wel interessant!

Ben jij op zoek naar de nieuwste trends op gebied van interieur, zoals sfeervol toilet ideeen? Neem dan eens een kijkje op Woningcourant!

Aanbevolen berichten