Wat kost een nieuwe keuken?

Je wilt een nieuwe keuken en weet zelfs al precies wat je graag zou willen; een moderne keuken met een keukenkraan in zwart bijvoorbeeld. Een keuken met veel inbouwapparatuur en een keuken die ook meteen als blikvanger kan dienen in jouw huis. Je hebt het al helemaal in je hoofd. Nu alleen maar hopen dat de prijs enigszins meevalt. Goede vraag trouwens, want wat kost een nieuwe keuken eigenlijk?

Afhankelijk van een reeks aan factoren

De prijs van een nieuwe keuken hangt van erg veel verschillende factoren af. Zo speelt het formaat natuurlijk een rol en geldt in de regel dat hoe groter de keuken is, hoe hoger ook het prijskaartje zal zijn. Verder speelt de gekozen kwaliteit een rol, net als de materiaalkeuze en de inbouwapparatuur waarvoor je kiest.

Kies je voor luxe inbouwapparatuur?

Bovendien ben je er niet alleen met de aanschaf van de nieuwe keuken. Wil je een zelfde soort kraan in de keuken als de badkamer kraan die je hebt? Wil je een oven en een ingebouwd koelkast die ijsblokjes aanmaakt? Met alleen die kosten ben je er niet. Houd rekening met de bijkomende kosten. Zo moet bijvoorbeeld eerst de oude keuken gedemonteerd worden voor de nieuwe geplaatst kan worden. Soms moet extra stroom aangelegd worden, moeten leidingen verlegd worden en ook de afwerking met stucen en verven kan nog aardig in de papieren lopen.

Kijk naar het totaalplaatje vooral

Van de totale prijs van de keuken is vaak 80 procent van de totale prijs de aanschafprijs van de nieuwe keuken. Twintig procent van de totale kosten kun je reserveren als bijkomende kosten. Iets om nadrukkelijk rekening mee te houden bij het vaststellen van het budget. De keuken zelf is wat betreft de prijs weer opgebouwd uit de keukenkasten (40 procent), apparatuur (40 procent) en het werkblad (20 procent). De kosten zitten dus niet alleen in de kraan in de keuken. Heb dus oog voor het totaalplaatje vooral.

Ook het merk en het werkblad spelen een rol

Een keuken kiezen en kopen is vaak een kwestie van maatwerk. Een keuken op maat kost je meer geld dan een maatwerk keuken. Je kunt er eveneens voor kiezen zelf een keuken te ontwerpen, ook iets dat invloed heeft op de uiteindelijke prijs. Ook het merk speelt nog een rol en zeker ook de keuze voor het werkblad. Je hebt, zo kunnen we concluderen, wel degelijk zelf invloed op de prijs van de nieuwe keuken.

Aanbevolen berichten