Wat heb je nodig voor een hypotheek?

Een hypotheek is niet zomaar even geregeld. Afgezien nog van de beoordeling van je kredietwaardigheid, moet je heel wat documenten verzamelen, voor je überhaupt een aanvraag kunt doen. We vertellen je hier wat je zoals nodig hebt om een hypotheek los te peuteren. Het is uitermate belangrijk om steeds te zorgen dat je zo snel mogelijk in het bezit komt van de gevraagde documenten. Loop je vertraging op, dan kun je met extra kosten geconfronteerd worden. En dat in de wetenschap dat het kopen van een huis al duur genoeg is.

Bij een hypotheekaanvraag houd je altijd de snelheid er in, riskeer geen boete

Het is bij het kopen van een huis en het aanvragen van een hypotheek belangrijk de vaart er in te houden. Er mag geen vertraging ontstaan, want ben je te laat dan kun je zomaar een boete opgelegd krijgen. En dat zou zonde zijn. Zorg dus dat je alle documenten geregeld hebt. Want moet je dit op het laatste moment nog doen, dan krijg je het heel erg druk.

Regel zo snel mogelijk een taxatierapport

Als je definitief besluit een huis te kopen, regel dan zo snel mogelijk een taxatierapport. Vaak is dat verplicht wil je in aanmerking komen voor een hypotheek. Je moet zelf opdracht geven voor een dergelijke taxatie. Overigens mag het ook gaan om een oud taxatierapport, mits die niet ouder is dan zes maanden.

Er kunnen verschillen bestaan tussen de verschillende geldverstrekkers

We geven je straks een lijst met documenten die je nodig zult hebben. Het is echter verstandig om bij de hypotheekverstrekker te informeren welke documenten nou precies verplicht zijn om aan te leveren. Soms kan dat per geldverstrekker nog wel eens verschillen. Wat zeker is, is dat je een kopie bam je paspoort of ID-kaart en eventueel dat van je partner nodig hebt om, voor der hypotheek in aanmerking te komen. Hetzelfde geldt voor een werkgeversverklaring die niet ouder mag zijn als drie maanden. Ook heb je loonstrookjes en jaaropgaven nodig en zorg je dat je kopieën hebt van de afschriften van bank- en spaarrekeningen. Ook wordt vaak een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl gevraagd, net als een lijst met schulden die je hebt.

Bewaar de gevraagde documenten in een speciale map op je laptop

Je vraagt de geldverstrekker zo specifiek mogelijk hoe ze de documenten aangeleverd willen krijgen. Is dat in kleur of volstaat zwart-wit en vraag ook naar de geldigheidsduur. Ook dit kan weer per verstrekker verschillen. Je scant alle documenten in en slaat ze op, bij voorkeur in een speciale map op je computer. Zo vind je de documenten steeds gemakkelijker terug. En zo verlies je ook met het zoeken van documenten geen onnodige tijd. Bovendien kun je ze gemakkelijk vanuit die map versturen.

Andere documenten gevraagd als er sprake is van het oversluiten van een hypotheek

Je kunt ook een hypotheek over willen sluiten. In dat geval kun je er van uitgaan dat he een jaaropgave, de hypotheekschuld en het eigendomsbewijs van de woning nodig hebt. Je maakt dan een overzicht van de lopende financieringen en of een aflossingsbewijs. Is er sprake van een echtscheiding, dan zal gevraagd worden naar een echtscheidingsconvenant en een echtscheidingsvonnis. Als je toch al met het kopen van een huis bezig bent, is het gewoon verstandig om op tijd te beginnen met het verzamelen van documenten waar van je zeker weet dat je ze nodig hebt. Alles wat je meteen kunt doen en wat je meteen op kunt slaan of versturen, doe je. Zo gaat geen tijd verloren en loop je niet de kans op een boete.

Aanbevolen berichten