Alles over CFD handel

Wel eens van CFD gehoord? CFD staat voor Contract for Difference en CFD is bekend en zeer geschikt als handelsinstrument. CFD’s zijn er vanaf 1990 en zijn ondertussen niet meer weg te denken. Je leest hier alles over de CFD handel.

Over long gaan en short gaan

CFD is een overeenkomst tussen twee partijen, de koper en de verkoper. De verkoper betaalt het verschil – inderdaad, daar slaat difference dus op- tussen de waarde van een onderliggend product bij aan- en verkoop. Is sprake van een negatief verschil, dan betaalt de koper aan de verkoper. CFD’s worden ook wel eens financiële derivaten genoemd. Met CFD’s is het voor beleggers gemakkelijker inspelen op koersen die stijgen (ook wel long gaan genoemd) en dalende koersen, ook wel short gaan genoemd.

CFD’s werden in het jaar 1990 geïntroduceerd

Het is met CFD’s mogelijk om te beleggen, met verschillende onderliggende waarden in de vorm van aandelen, indices, grondstoffen en buitenlandse valuta. Je wordt als je handelt in CFD’s overigens nooit eigenaar van de onderliggende waarde. CFD’s zijn er vanaf 1990. In eerste instantie werd het als een hefboomproduct beschouwd. John Wood en Brian Keelan creëerden de CFD. Zeker hedgefondsen en institutionele beleggers maakten aanvankelijk gretig gebruik. Later ontdekten ook de particuliere beleggers CFD’s.

CFD’s zijn zogenaamde hefboomproducten

CFD’s zijn hefboomproducten, er wordt dus steeds gehandeld met een marge. Als beklegger hoef je in dat geval niet het gehele onderliggende waarde te financieren. Je financiert slechts een klein deel van die waarde. CFD’s hebben beslist overeenkomsten met andere hefboomproducten, er zijn echter ook grote verschillen. Verreweg het grootste verschil is dat een CFD een gegarandeerde stop heeft. En dat hebben andere hefboomproducten dus niet.

Nooit sprake van standaard contracten

De handel van CFD’s gaat tussen de individuele belegger en de aanbieders van CFD’s. Van standaard contracten is geen sprake. Elke aanbieder is zelf verantwoordelijk voor de voorwaarden. Wel is vaak sprake van sterke overeenkomsten tussen de aanbieders. Over aanbieders gesproken, wil je in handen komen van een CFD, een aandeel of effecten dan doe je een beroep op een broker. Dit is een beurshandelaar of makelaar.

Plus500 is een beursgenoteerd bedrijf

Een broker die sterk aan de weg timmert is Plus500. Plus500 is een wereldwijd actief fintechbedrijf dat onder meer handelsdiensten aanbiedt in CFD’s, aandelen en futures. De broker is zelf beursgenoteerd, de aandelen worden verhandeld op de London Stock Exchange.

Aanbevolen berichten