Wat je moet weten over geld lenen

Geld lenen maakt simpelweg onderdeel uit van ons leven, variërend van het lenen van een euro voor een dringend kopje koffie tot het afsluiten van een hypotheek voor je eigen huis.

Terwijl kleine onderhandse leningen weinig onderzoek en kennis vereisen, is het essentieel om je grondig te verdiepen in de mogelijkheden bij grotere en vaak belangrijkere aankopen. 

De wereld van leningen kan complex zijn, met veel mogelijkheden. Wij leggen de basisprincipes uit. Deze kennis zal je zeker van pas komen, dus lees verder.

Een huis kopen met een hypotheek

De meest bekende en voorkomende lening is de hypotheek voor een huis. Een hypotheek, of hypothecaire lening, is een lening voor het kopen van een huis, waarbij het huis zelf als onderpand dient. De maandelijkse kosten van een hypotheek bestaan uit hypotheekrente en aflossing, meestal over een periode van 30 jaar.

De meest gebruikelijke manier van aflossen is door maandelijks een klein bedrag te betalen over de gehele looptijd. Je kunt je hypotheek ook aflossen door je huis te verkopen of door vervroegd (deels) af te lossen, hoewel hier voorwaarden aan verbonden zijn.

In Nederland zijn er verschillende hypotheekvormen, elk met hun eigen manier van aflossen en rente betalen. Je kunt ook kiezen voor een rentevaste periode voor meer zekerheid.

Een voordeel van een hypotheek is de hypotheekrenteaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Houd er echter rekening mee dat je bij het kopen van een huis maximaal 100% van de waarde van het huis kunt lenen, waardoor je de bijkomende kosten zelf moet betalen.

Een auto financieren

Het kopen van een nieuwe auto kan een flinke uitgave zijn. Als je niet genoeg geld hebt of onverwacht een nieuwe auto moet kopen, zijn er andere financieringsmogelijkheden.

Over het algemeen is een persoonlijke lening het meest geschikt voor het kopen van een auto, omdat het rentepercentage vaststaat en de looptijd vooraf is bepaald. Je kunt ook kiezen voor private lease, maar een dergelijke constructie heeft – negatieve gevolgen – voor je overige leenwensen.

Geld lenen voor een verbouwing

Een nieuwe badkamer of keuken kan een flinke investering zijn, en daarom wordt er vaak geld voor geleend. Je kunt kiezen voor een verbouwingslening of een extra of verhoogde hypotheek. Over het algemeen is een hypotheek voordeliger als je een groter bedrag wilt lenen.

Een (extra) hypotheek voor andere aankopen

Voor een verbouwing of andere aankopen kun je ook een extra of verhoogde hypotheek afsluiten. Dit is vooral aantrekkelijk als het geld wordt gebruikt voor een verbouwing, omdat je dan de rente fiscaal kunt aftrekken. Je kunt ook de overwaarde op je huis benutten met een tweede hypotheek, maar dit is niet aftrekbaar.

Maar het verhogen van je hypotheek brengt wel veel kosten mee die je met een andere lening niet hebt.

Voordelig geld lenen

Er zijn veel meer redenen om een lening af te sluiten, en er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende opties, bij voorkeur bij verschillende partijen en zeker leningen te vergelijken. 

Door in gesprek te gaan met mensen en de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie te onderzoeken, kun je ervoor zorgen dat je tegen de meest gunstige voorwaarden kunt lenen.

Aanbevolen berichten