De langverwachte Bitcoin halving in 2024

Bitcoin, de meest bekende en meest invloedrijke cryptomunt, krijgt om de vier jaren te maken met het zogenaamde ‘halving event’.

Wat is de Bitcoin halving?

Laten we om te beginnen eerst kort de Bitcoin halving bespreken. Dit is een ingebouwd mechanisme in het Bitcoin-protocol dat de beloningen voor mijners halveert. In plaats van de oorspronkelijke beloning van 50 bitcoin per blok, werd deze bij de eerste halvering in 2012 teruggebracht tot 25 bitcoin en bij de tweede halvering in 2016 tot 12,5 bitcoins. In mei 2020 verlaagde deze ‘block reward’ verder naar 6,25 bitcoin en volgend jaar komt een nieuwe halvering tot 3,125 bitcoin. 

Heel de Bitcoin-gemeenschap kijkt uit naar het halving event dat gepland staat voor april of mei 2024. Wat de exacte datum zal zijn kan gevolgd worden via een bitcoin halving aftelklok. Dat tijdstip wijzigt regelmatig omdat de halving zal doorgaan op blok 840.000 en hoewel de Bitcoin blockchain streeft naar één nieuw block per tien minuten, zitten daar soms toch kleine afwijkingen op.

Impact op het aanbod van bitcoin

De halving is niets minder dan een enorme aanbodschok. Door de vermindering van de beloningen wordt de snelheid waarmee nieuwe bitcoin in omloop komen sterk vertraagd. De vraag naar bitcoin kan hetzelfde blijven, maar de dagelijkse groei van het aanbod zal plots halveren. Dit zorgt voor bijkomende schaarste en kan theoretisch de prijs van bitcoin positief beïnvloeden. Historisch gezien was er rond de vorige halvings ook een stijging van de bitcoin koers.

Invloed op de mining industrie

De Bitcoin-halving heeft ook gevolgen voor de mining industrie. Miners ontvangen minder beloningen voor hun inspanningen, wat de winstgevendheid van het minen kan beïnvloeden. Na elke halvering moeten miners efficiënter worden en zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden om winstgevend te blijven. Dit kan leiden tot consolidatie in de sector, waarbij kleinere miners mogelijk moeite hebben om te concurreren met grotere spelers.

Invloed op de Bitcoin-community

De Bitcoin-halving is ook een belangrijk moment voor de Bitcoin-community. Het genereert vaak een golf van opwinding en speculatie over de toekomst van Bitcoin. Veel mensen houden de halving nauwlettend in de gaten en proberen te voorspellen hoe de prijs zich zal ontwikkelen. Bovendien kan de halving nieuwe belangstelling voor Bitcoin en de bredere crypto-industrie genereren, waardoor het bewustzijn en de adoptie verder worden vergroot. Wie denkt dat de halving positief kan zijn voor bitcoin, kan in Nederland altijd zelf bitcoin kopen via iDEAL.

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

In het verleden was een halving positief voor de bitcoin koers, maar deze koersprestaties uit het verleden zijn geen garantie voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Omdat de centrale banken de rente flink verhoogd hebben bevinden we ons bijvoorbeeld in een totaal andere macro-economische omgeving dan tijdens de vorige halvings. Dit zal ook een invloed hebben op de koersbewegingen van bitcoin.

De Bitcoin-halving van 2024 belooft een spannend evenement te worden voor zowel Bitcoin-enthousiastelingen als de bredere crypto-gemeenschap. Met een vermindering van de beloningen tot 3,125 bitcoin per blok zal het aanbod van Bitcoin verder afnemen, wat kan leiden tot prijsstijgingen. Dat gebeurde telkens in het verleden, maar deze keer bevinden we ons in een andere macro-economische omgeving. Het is dus uitkijken naar de koersreactie van bitcoin in aanloop en na de halving van 2024.

Aanbevolen berichten