Wat is een incassobureau?

Er zit een verschil tussen incassobureau en een gerechtsdeurwaarder. Toch weten veel mensen niet wat deze twee van elkaar onderscheid, aangezien ze allebei in dezelfde branche werken. Een incassobureau is een bedrijf die achterstallige vorderingen (geld) probeert te incasseren in opdracht van de schuldeisers. Heb je zelf al een tijdje een openstaande factuur staan? Dan kan het zijn dat er binnenkort een incasso jouw kant op komt. Een incassobureau schakel je in voordat er een rechter bij komt kijken.

Wat kan en mag een incassobureau?

Heb jij een rekening niet betaald? Dan mag het incassobureau ingeschakeld worden om aanmaningen en sommaties te versturen. Dit kan via de mail, telefoon of zelfs whatsapp gebeuren. Vaak kan er dan ook een betalingsregeling opgesteld worden. Het bureau kan zelfs een middelaar zijn voor eventuele misverstanden tussen de debiteur en de crediteur.
Vaak hanteert een incassobureau een no-cure no-pay regeling. Dat houdt in dat er meer geld verdient wordt aan ingewikkelde zaken. De rekening van het incassobureau ligt vaak bij de debiteur zelf.

Wat mag een incassobureau niet?

Kunnen de betalingen niet voldaan worden? Dan heeft het incassobureau geen verdere bevoegdheden om de facturen te innen. De volgende stap is dan ook om een advocatenbureau of een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Dan zal een heel ander proces plaatsvinden:

  • Er wordt een dagvaarding uitgebracht.
  • Er komt een vonnis.
  • Beslaglegging is aan de orde.
  • Woning zal ontruimt worden van waardevolle spullen

Er zijn incassobureau’s die zowel incasso’s invorderen en juridisch advies geven. Dan heb je alles bij één advocatenbureau liggen.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een incassobureau?

Een incassobureau staat niet onder toezicht. Iedereen kan zonder diploma een incassobureau gaan beginnen. Wees daarom kritisch bij de selectie voor een incassopartner. Als crediteur wil je natuurlijk graag de achterstallige vorderingen binnen krijgen. Dit moet dan wel efficiënt en doeltreffend geïnd worden. Het zou zonde zijn als de incassopartner onzorgvuldig druk uitoefenen en zo de klantrelatie in gevaar brengt. Een te agressieve of zelfs onbetrouwbare partner doet jouw eigen bedrijf ook niet ten goede en kan je reputatie zelfs beschadigen. Doe daarom enige research naar een goed incassobureau.
Kies voor een transparant bureau, die ook advies geeft in de verschillende stappen van het traject.

Aanbevolen berichten