Data scientist of eSports professional? Beroepen van de toekomst!

De banenmarkt is de afgelopen tien jaar sterk veranderd. Steeds meer automatiseringsprocessen maken sommige banen overbodig. Toch ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor de volgende generatie. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je brood te verdienen met online poker als je goed bent en er verstand van hebt. 

Toegegeven, er is veel ervaring voor nodig, maar er bestaan professionele pokerspelers. En wie in dit vakgebied is blijven hangen, vindt een breed scala aan digitale banen met toekomstperspectief. Enkele daarvan worden hieronder gepresenteerd. 

Van hobby tot beroep: Als spelen je broodwinning veilig stelt 

Als hobby is online gaming allang een trend, maar als beroep? In feite raakt de eSports-scene steeds meer ingeburgerd en groeit het aantal kijkers snel. Dit opent nieuwe mogelijkheden, aangezien ook sponsors zich met deze sector gaan bezighouden. Tegenwoordig is het mogelijk voor ervaren en precieze spelers om geld te verdienen en een professionele voet aan de grond te krijgen in gaming. 

Er zijn maar een paar verschillen met een professionele sportcarrière. Zelfs eSporters moeten hard trainen voor hun succes, kunnen prijzengeld innen bij grote toernooien en in hun levensonderhoud voorzien met behulp van sponsorgeld. 

De gegevenswetenschapper: met Big Data is hij van levensbelang geworden 

Het hele leven bestaat uit gegevens, het is de basis van veel bedrijven. Maar ze zijn alleen nuttig als ze dienovereenkomstig worden verwerkt. Gegevenswetenschappers nemen deze taak op zich door deze te analyseren en er modellen van te maken. Zo kunnen zij het bedrijf rechtstreeks advies geven over hoe te handelen. 

Het beroep is slechts in beperkte mate geschikt voor carrièrewisselaars; in de regel is een diploma informatica vereist. De basisvereisten omvatten beheersing van databasesystemen en programmeertalen. 

Advocaten: meer gevraagd dan ooit 

De advocaat is niet een nieuw beroep, maar eerder een van de oudste die er nog is. In het internettijdperk neemt het belang ervan echter nog altijd sterk toe. Digitalisering gaat gepaard met verschillende wettelijke eisen en er zijn veel valkuilen voor bedrijven. Alleen al de gegevensbeschermingsverordening kan voor verwarring zorgen. 

Bedrijven die digitaal werken hebben algemene voorwaarden nodig, moeten licenties verwerven voor het gebruik van beeldmateriaal en de EU-regelgeving inzake de DSGVO toepassen. Aangezien er nog veel vragen en juridische grijze zones zijn, is er meer dan ooit vraag naar gespecialiseerde advocaten. Voorwaarde is dat zij vertrouwd zijn met gegevensbescherming en IT-recht. De gespecialiseerde advocaat voor huurrecht heeft weinig nut in de digitaliseringsbranche. 

Meer dan ooit vraag naar softwareontwikkelaars met verschillende accenten

Moderne softwareontwikkelaars doen enigszins denken aan auteurs. Zij herschrijven de geschiedenis, ontwikkelen programma’s, oplossingen en toepassingen voor bedrijven. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Of het nu gaat om een app voor het optimaliseren van de logistiek of een gokkast voor het casino: achter al deze diensten zitten deskundige softwareontwikkelaars. 

Het is een functie die de komende jaren steeds belangrijker zal worden en veel creativiteit vergt. De belangrijkste taken omvatten het creëren van algoritmen, structuren en functionele software. Ontwikkelaars en programmeurs werken ofwel freelance of zijn rechtstreeks in dienst van grote bedrijven. 

In de meeste gevallen is een studie informatica de optimale voorwaarde voor dit beroep. Wiskundigen kunnen zich ook ontwikkelen voor het beroep door programmeertalen te leren. 

Beheer van sociale media: de makers van sociale netwerken 

Achter veel posts op Instagram of Facebook zit een ervaren social media manager die de schijnbaar terloopse post met precisie heeft gepland. Wat begon als een klein garage-idee van Mark Zuckerberg en de oprichting van Facebook heeft zich nu over de hele wereld verspreid. Flicks, YouTube, Instagram, Snapchat, Xing, Pinterest, TikTok, Twitter, ze dienen allemaal niet alleen ter vermaak, maar zijn ook perfecte reclameplatforms voor bedrijven. 

De social media manager zorgt voor de sociale kanalen. Hij plant berichten, analyseert de reacties van de volgers, schrijft berichten en plaatst gerichte reclame. Daarbij zet hij ook samenwerkingen op met bloggers, controleert steeds de vraag en zet de aanwezigheid van het bedrijf op een progressieve koers. 

Goede vereisten zijn cursussen in journalistiek, marketing of mediastudies. In sommige landen bestaat echter ook de mogelijkheid om afstandsonderwijs te volgen. 

Data scientist of eSports professional? Beroepen van de toekomst!

Online marketing management: De reclame specialisten op het net 

Het onderwerp marketing is sterk veranderd door de virtuele wereld. Was 30 jaar geleden reclameruimte op TV de grootste kans voor een bedrijf, tegenwoordig is dat bijna achterhaald. Gedrukte media spelen ook nauwelijks nog een rol; reclame wordt gemaakt op het net. Het is van cruciaal belang dat reclame wordt geplaatst met structuur en achtergrondkennis. 

Online marketing managers ontwerpen campagnes, zorgen voor een rendabele samenwerking en analyseren de behoeften van nieuwe klanten. Een diploma economie of marketing is een goede voorwaarde om in dit beroep voet aan de grond te krijgen. 

Maar intelligente carrièrewisselaars hebben ook een kans. Mits PR-ervaring en een goed observatievermogen zijn er altijd kansen om op dit gebied naam te maken. 

Aangepaste ervaringsontwerpers zorgen voor klanttevredenheid  

De concurrentie op het internet is hevig, met voortdurend nieuwe online winkels, websites en blogs. Hoe groot de vraag is, hangt grotendeels af van de tevredenheid van de klant. De customer experience designer heeft het tot zijn taak gemaakt dit in de gaten te houden. Hij analyseert, optimaliseert en introduceert nieuwe ideeën die van webshops een belevenis maken. Hiervoor gebruikt de customer experience designer customer journeys om meer te weten te komen over de behoeften. 

Een diploma grafisch of mediadesign is de ideale voorwaarde voor dit beroep, maar een opleiding op een overeenkomstige gebied kan ook nuttig zijn. Carrièreveranderaars met de juiste knowhow hebben om een basis op te bouwen, aangezien er nog steeds een tekort is aan geschoolde werknemers. Er zijn slechts enkele gevestigde custom experience designers, maar de vraag blijft groeien. 

Conclusie: Nieuwe en oude beroepen brengen verandering 

Sommige beroepsprofielen zullen in de komende jaren en decennia beetje bij beetje verdwijnen. Automatiseringsprocessen kunnen kassiers overbodig maken. Geschoolde werknemers op gebieden als verpleging, gezondheidszorg en onderwijs zijn echter onmisbaar. Hier wordt het nog belangrijker dat de beroepen aantrekkelijker worden en dat er meer jongeren komen die dit willen studeren.

Ook al zullen sommige banen in de toekomst worden geschrapt, minder werkactiviteiten zijn in het algemeen niet te verwachten. De markt voor opleiding en bijscholing zal zich uitbreiden. Gelukkig zijn er tegenwoordig zelfs voor volwassenen mogelijkheden om deeltijdcursussen voor afstandsonderwijs te volgen en altijd voor hun eigen vooruitgang te zorgen. De behoefte aan digitaal ervaren jongeren is er, en leeftijd speelt een ondergeschikte rol. 

Wie zich nu richt op de beroepen van de toekomst kan al vroeg naam maken als een van de pioniers. De belangrijkste werkpartner van de toekomst is duidelijk de computer, omdat deze het hoofdkwartier is voor veel banen. 

Aanbevolen berichten