Een waterontharder is niet standaard aanwezig in een woning. Toch heeft het verschillende voordelen, zowel op financieel vlak als op vlak van je gezondheid. In dit artikel wordt er uitgelegd wat een waterontharder juist doet en welke voordelen het met zich meebrengt.
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder wordt niet rechtstreeks op je kraan aangesloten. Waar de ontharder wordt geplaatst, is minder van belang zolang de toegankelijkheid maar goed is. Je moet namelijk regelmatig onthardingszout bijvullen.
De werking van een waterontharder is vrij eenvoudig. Het water dat normaal uit onze kraan komt is redelijk zuiver. Toch bevat het kalk en calcium, waardoor er na verloop van tijd kalkaanslag op je toestellen ontstaat. Bepaalde onderdelen van het onthardingszout zorgen ervoor dat het calcium en magnesium ionen, die voor de kalk zorgen, achterblijven in de wisselaar van de ontharder. In een later stadium worden deze deeltjes afgevoerd naar de riool. Hierdoor komt er water uit de kraan dat geen kalk bevat. Dit wordt ook wel eens zacht water genoemd. Hard water is water waar geen ontharder aan te pas is gekomen. Het onthardingszout dat je nodig hebt voor de ontharder kan je heel eenvoudig online kopen. Bij Zout Gigant heb je bijvoorbeeld al een zak van 25 kilogram voor minder dan dertig euro.
Waarom een waterontharder aankopen?
Een waterontharder is een investering, maar op lange termijn haal je deze er zeker uit.
Zoals hierboven al is vermeld, zorgt de kalk in het water voor kalkaanslag op je toestellen. Denk maar aan een waterkoker of een strijkijzer. Dit zorgt ervoor dat je toestellen harder moeten werken om dezelfde kwaliteit te leveren. Harder werken betekent ook meer energieverbruik. Hoe meer kalkaanslag er dus op je toestellen zit, hoe meer energie ze verbruiken. Wanneer het gaat over verschillende toestellen zie je dit zeker terug op je energiefactuur.
Daarnaast zorgt de kalkaanslag bij hard water er ook voor dat je toestellen sneller beschadigd worden en dus kapot gaan. Wanneer dit toestellen zijn die je vaak gebruikt, is de levensduur een heel stuk korter. Als je deze zaken bij elkaar optelt, is een investering in een waterontharder misschien wel interessant.
Bovendien is zacht water niet enkel goed voor je financiën, ook voor je huid is het beter. Zacht water zorgt er, in tegenstelling tot hard water, namelijk niet voor dat je een droge huid krijgt door de ruwheid van het water. Ook op je haar heeft zacht water een milder effect. Twijfel met andere woorden dus niet en bekijk op Zout Gigant wat de mogelijkheden zijn.