Waar is veel werk in te vinden: 2021

Als je wilt werken, kun je werken. Hoe vaak hoor je die kreet niet. Aan de andere kant hoor je vaak dat er amper een leuke baan te vinden is. Hoe zit dat nou precies? Zeker is dat er in bepaalde branches in elk geval meer dan voldoende vacatures zijn. Om je op weg te helpen naar een baan, krijg je hier een indicatie van de branches waar je nog wel veel werk kunt vinden en waar de kans op een leuke baan het grootst is.

De arbeidsmarkt koelt af, meer tijd nodig om vacatures in te vullen

Verschillende berichten dus over werk en vacatures. De arbeidsmarkt koelt af, zo zegt de een. Een ander zegt dat er nog steeds krapte is op de arbeidsmarkt. Ondertussen heeft het UWV een lijst gepresenteerd van beroepsgroepen waar wel wat versterking nodig is. Uiteraard scorend de IT beroepen hoog, net als ook al uiteraard de bouw. Er zijn echter meer sectoren waar sprake is van een nijpend tekort aan medewerkers. Denk ook maar eens aan de zorg. Het UWV liet onlangs weten dat er volop vacatures zijn in verkoopberoepen, overheidsberoepen, juridische beroepen. Werkgevers hebben nog steeds de nodige problemen met het invullen van vacatures, zeker afgezet tegen een jaar eerder. Werkgevers raken er al bijna aan gewend. Was een vacature tot een aantal jaren geleden zo weer ingevuld, er wordt tegenwoordig enig geduld gevraagd.

Kraptelijst en tekortberoepen

Het UWV heeft het over een kraptelijst als het gaat om beroepen die maar moeilijk ingevuld kunnen worden. Op die lijst staan ook weer de ‘tekortberoepen’ als metselaars, programmeurs, wijkverpleegkundigen, koks en leraren. Opvallend is de stijging van het aantal vacatures in de veiligheid, verkoop, het juridische wereldje en de overheid.

Aan de slag om witwassen te voorkomen

Er is grote behoefte aan Customer Due Dilligence specialisten. Mensen die dit beroep hebben, doen onderzoek bij banken om witwassen te voorkomen. Nog steeds is de roep om nieuw personeel in de bouw het grootst. In het lagere segment bijvoorbeeld, kun je zo als hulparbeider en sloper of binnen de weg- en waterbouw aan de slag. Ook is er dringend behoefte aan steigerbouwers. Op middelbaar niveau in de bouw is er behoefte aan grondverzetmachinisten, stratenmakers, betonwerkers, metselaars, glaszetters en dakdekkers. In een hoger segment kun je met de juiste opleiding zo als bouwkundig onderzoeker en bouwkundig inspecteur aan de slag.

Ga aan de slag als rijwielmonteur

Het aantal vacatures binnen de installatiewereld is ook al groot. Monteurs en leidingleggers bijvoorbeeld, kunnen meteen aan de slag In het wat hogere segment geldt dit voor [projectleiders, ontwerpers en inspecteurs van elektrische installaties. Werken binnen de industrie? Ook dat is geen enkel probleem. Assemblage medewerkers, monteurs en operators kunnen vaak snek aan de slag. Dat geldt ook voor lasrobot operators. Dat geldt in een hoger segment voor beroepen als kwaliteitsmedewerkers QA en maintenance engineers. Ook de voertuigentechniek hebben werkzoekenden wat te bieden. Zeker als jij een baan als automonteur ambieert of als rijwielmonteurs.

Is nogal wat werk te vergeven

Traditioneel is ook een groot aantal vacatures binnen de ICT. Testdevelopers en programmeurs worden volop gevraagd, net als applicatie beheerders. Het is ook al geen verrassing dat er binnen de zorg nogal wat werk te vergeven is. En dan specifiek verzorgden, algemeen verpleegkundigen, opticiens, wijkverpleegkundigen, apothekers en tandartsen. Ook in de pedagogische beroepen kun je al snel aan de slag. Dat geldt voort zowel voor pedagogische medewerkers kinderopvang, zweminstructeurs en vakdocenten in de techniek.

Volop werk in de transportwereld

Zoek je een baan binnen de transportwereld? Denk dan eens aan heftruckchauffeur, laders en lossers en verhuizers. Op middelbaar niveau wordt naarstig gezocht naar expeditie medewerkers, vrachtwagenchauffeurs en rangeerders. Vacatures voldoende ook binnen de veiligheidsberoepen in de vorm van verkeersregelaars en brandwachten. In het middelbare segment gaat het om parkeercontroleurs en objectbeveiligers. In de schoonmaakberoepen is ook altijd werk, zo lijkt het. Dat geldt eveneens voor de horeca en binnen de verkoopberoepen, waarbij specifiek gezocht wordt medewerkers voor tankstations en verkopers van elektronica.

Aanbevolen berichten