Een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek

Het is in een aantal gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een hypotheek afsluit. Door het aangaan van een dergelijke verzekering heeft de hypotheekaanbieder namelijk de zekerheid dat de hypotheek ook echt afbetaald wordt als jij komt te overlijden.

Altijd verstandig om een ORV af te sluiten

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) is verplicht om af te sluiten als je een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie kiest. Althans, als de waarde van de hypotheek meer dan tachtig procent van de waarde bedroeg. Die regel is echter verdwenen sinds 2018. Bij andere hypotheken verschilt het per kredietverstrekker of er al dan niet gewerkt wordt met een ORV. Check dit dus altijd als je een hypotheek afsluit. Het is overigens afgezien van de vraag of een geldverstrekker dit verplicht stelt altijd verstandig altijd een dergelijke verzekering af te sluiten. Zo voorkom je namelijk dat de nabestaanden na jouw overlijden opgescheept worden met de hypotheekschuld.

Verpanding; geld van verzekering gaat rechtstreeks naar de kredietverstrekker

Is er sprake van een verplichte ORV, dan is vaak sprake van verpanding van de verzekering aan de hypotheekverstrekker. Bij verpanding wordt het geld van de verzekeraar bij jouw overlijden meteen overgemaakt naar de kredietverstrekker. Is het verzekerde bedrag nou hoger dan de restschuld die er is op de hypotheek, dan gaat de rest van het geld naar de begunstigden van de overledene, die voor zijn dood al heeft bepaald wie dat dan precies zijn.

Kies voor een goedkopere aanbieder

In vrijwel alle gevallern wordt een verzekering aangeboden op het moment dat er een hypotheek afgesloten wordt. Dit is in de praktijk ook gewoon gemakkelijk. Je kunt echter prima zelf een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld bij een veel goedklopere aanbieder. Vraag wel bij de verstrekker van de hypotheek aan welke eisen de verzekering dan precies moet voldoen.

Looptijd van de polis

In essentie dek je met de ORV de financiele risico’s die onstaan bij nabestaanden als jij komt te overlijden. Dat is het geval gedurende de looptijd van de polis. Stel dat je voor de einddatum van de verzekering komt te overlijden, dan keert de verzekeraar in principe het verzekerde bedrag uit aan de nabestaanden. Dit als de verzekering niets te maken heeft met het afsluiten van een hypotheek.

En verdriet en financiele problemen

Bijna elke verzekeraar biedt een ORV aan. Vaak kun je een verzekering op jouw eigen leven en op dat van je partner afsluiten. De achterblijver is dan vaak de begunstigde, dit kunnen echter ook de kinderen zijn. Er verandert altijd veel als iemand komt te overlijden, zeker ook als er kinderen in huis wonen. Er valt een inkomen weg, terwijl de huur of hypotheek gewoon betaald moet worden. Om de boel draaiende te kunnen houden, zal de partner meer moeten werken. Dat kan echter weer extra hoge kosten opleveren voor de kinderopvang.

Leeftijd verschilt per verzekeraar

Heb jij nou een ORV afgesloten, dan is de financiële schade in elk geval te overzien en hoeft de ander bijvoorbeeld minder te werken. Je kunt eventueel ook meteen een deel van de hypotheek aflossen om zo de maandlasten naar beneden te brengen. Het feit dat iemand komt te overlijden is voor iedereen al verdrietig genoeg. Daar moet niet ook nog financiële ellende bij komen. Je kunt prima een ORV afsluiten tot op hoge leeftijd. Tot welke leeftijd dat precies is, verschilt overigens sterk per verzekeraar.

Aanbevolen berichten