Beste betaalde HBO studies

Studeren doe je niet voor niets. Dat doe je om snel na je studie een leuke baan te vinden én een baan te krijgen waarbij je een hoog startsalaris geniet. Want daar die je het uiteindelijk allemaal voor. We zetten die beroepen op ene rij die je als afgestudeerde HBO’er het beste startsalaris geven.

Zoek het als je goed wilt verdienen vooral in de technische hoek

Zeker is dat als je na je studie meteen leuk wilt verdienen, je het vooral in de technische hoek moet zoeken. Het beste is om voor elektrotechniek te kiezen. Ga je dan na de studie aan het werk, dan is het startsalaris 2827 euro. Op slechts geringe afstand volgt voertuigtechniek met 2817 euro. Daarna volgt HBO ICT met 2774 euro en werktuigbouwkunde met 2767 euro. Technische bedrijfskunde is ook al een goede studie als je direct veel wilt gaan verdienen: 2757 euro.

Muziek: leuke studie maar het laagste instapsalaris

Als er een lijst is met de hoogste starsalarissen, dan is er inderdaad ook een lijst met de laagste startsalarissen als pas afgestudeerde HBO’er. Bovenaan die lijst staat muziek. Het instapsalaris bedraagt dan 1773 euro. Ook logopedie scoort laag met een bruto salaris van 1879 euro per maand, Kom je van de Kunstacademie, dan verdien je na je studie 1902 euro, Theater en Dans staat voor 1935 euro en Vaktherapie voor een salaris van 1943 euro bruto. Nog niets mis mee, maar wel duidelijk lager dan in de technische hoek,

Theater en Dans afgerond? Dan heb je vaak heel erg snel een baan

Op papier is het dus allemaal duidelijk, maart papier beweegt niet. Je kunt dan wel de elektrotechniek in willen, dan dienen er wel vacatures te zijn uiteraard. De baankansen zijn het grootst als je kiest voor Theater en Dans. Je hebt dus snel een baan, maar verdient wel minder dan wanneer je kiest voor een technische studie. Overigens scoren ook de studies vastgoed en makelaardij, verpleeg- en verloskundige en leraar maatschappijvakken goed als het gaat om het snel vinden van een baan.

Een opgave om dan snel een passende baan als afgestudeerd HBO’er te vinden

Op de lijst van opleidingen die allesbehalve een garantie blijken voor een baan staan onder meer  bestuurskunde, toegepaste psychologie en communicatie en media. Ben je als HBO’er afgestudeerd op een van deze gebieden, dan zal het nog best een karwei worden een passende baan te vinden.

Aanbevolen berichten