Manieren om jouw pensioen zelf aan te vullen

We hebben het allemaal door: het pensioen gaat steeds verder omlaag. Vooral als je niet heel lang bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt, is het pensioen dat je uiteindelijk gaat ontvangen al lang niet meer zo hoog als het tien jaar geleden zou zijn geweest. Daarnaast zijn veel mensen vandaag de dag werkzaam als ZZP’er. In dat geval moet je zelf sparen voor je pensioen, wat een hoop mensen in het begin helaas vergeten. Gelukkig zijn er manieren waarop jij jouw pensioen zelf aan kunt vullen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen!

Extra pensioen opbouwen door middel van jaarruimte

Wil jij belastingvriendelijk jouw AOW en pensioen aanvullen? Dit kun je doen door middel van de jaarruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Je hebt jaarruimte als je minder pensioen opbouwt dan je mag van de overheid. In dat geval mag je zelf via een lijfrente belastingvriendelijk sparen voor aanvullend pensioen of AOW. De jaarruimte geldt per kalenderjaar. Via de website van de Belastingdienst of van je verzekeraar kun jij jouw jaarruimte eenvoudig berekenen. Zo weet je meteen of je jaarruimte hebt en dus wat extra pensioen op kunt gaan bouwen.

Zelf sparen of je geld beleggen

Een andere manier om je pensioen aan te vullen, is door zelf een spaarpotje te maken voor je pensioen. Als je al een koophuis bezit en verder niets hebt waar je voor moet sparen, kun je dit natuurlijk makkelijk doen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een deel van je geld te beleggen, om zo extra pensioen op te sparen. Dit is hetzelfde principe als sparen, maar er kan wat meer risico aan zitten. Zorg dus wel dat je zorgvuldig onderzoek doet voordat jij jouw geld gaat beleggen. Er zijn namelijk genoeg beleggingen die je zonder al te veel risico kunt doen. Ga je voor een meer risicovolle belegging, zoals een belegging in cryptovaluta, lees jezelf dan eerst goed in, zodat je weet waar je aan begint.

Je hypotheek aflossen

Heb je een hypotheek die deels aflossingsvrij is? Dan kun je ervoor kiezen om toch meer af te gaan lossen. Je woonlasten worden dan een stuk lager, waardoor je tegen de tijd dat je met pensioen bent meer overhoudt per maand. Dit betekent dus ook dat je minder inkomsten nodig hebt tegen die tijd. Over het bedrag dat je aflost, betaal je immers geen rente meer. Let er wel op dat hierdoor de renteaftrek die je krijgt via de belasting daalt. Dit is dus niet echt een manier om meer geld per maand te verdienen, maar je houdt wel meer over, waardoor je indirect toch meer pensioen hebt om van te leven. 

Aanbevolen berichten