Wat moet je weten als je brandhout wil kopen?

Indien je een klassieke open haard heb, heb je natuurlijk ook brandhout nodig. Je hebt aanmaakblokjes om het vuur te starten, maar als het lange tijd moet branden, heb je ook kwaliteitsvol hout nodig. Je hebt verschillende soorten brandhout die niet allemaal even geschikt zijn om te gebruiken voor je open haard. Zoek op voorhand wat informatie op om zeker alles uit je open haard te kunnen halen. 

Ga voor hardhout

Een eerste onderscheid dat wordt gemaakt bij brandhout is het verschil tussen hardhout en zachthout. Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen, terwijl zachthout afkomstig is van naaldbomen. Beide soorten hout zijn kwaliteitsvol, maar als brandhout is hardhout iets geschikter. 

Zacht hout bevat namelijk meer hars waardoor het hout vonken kan afgeven. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je jonge kinderen hebt. Bovendien zorgt het hars er ook voor dat je schoorsteen sneller vuil wordt. Hardhout brandt bovendien ook langer, waardoor je minder snel een houtblok in het vuur moet gooien. Een positief gevolg is dat je dus langer met je voorraad hout verder kan. 

Stockeer je hout op de juiste manier

Wanneer je het juiste hout hebt gekozen, is het ook belangrijk om het correct te stockeren. Om ervoor te zorgen dat je vuur goed brandt, heb je hout nodig dat bijna volledig droog is. Indien je je hout zelf kapt, moet je rekenen op een gemiddelde van twee jaar voordat het hout goed is om op te branden. Te vochtig hout zorgt er namelijk voor dat je vuur enerzijds moeilijker aangaat en anderzijds dat het minder warmte afgeeft. Een deel van de warmte dat normaal vrijkomt, wordt bij nat hout namelijk vervangen door vocht. 

Om het hout goed te laten drogen, stockeer je het best op een droge plaats. Dit kan buiten zijn, maar belangrijk is dat er geen regen op terecht kan komen. Leg het daarnaast op een pallet of op een verhoging zodat de onderste stukken hout geen vocht kunnen opnemen vanuit de grond. Een voordeel van buiten stockeren is dat het sneller kan drogen door de wind en het zonlicht. 

Wil je het hout liever in huis opslaan, dan kies je best voor een ruimte die goed geventileerd is. het vocht dat uit de houtblokken komt, moet namelijk ergens naartoe kunnen. Om vochtplekken te vermijden, kies je dus best voor een ruimte waar je bijvoorbeeld vaak een raam kan openzetten. Wissel bij het opstapelen daarnaast de richting af. Zo creëer je openingen waarlangs het hout goed kan ventileren. 

Aanbevolen berichten