Is sparen verstandig in 2021?

Als het om sparen gaat, dan gaat het tegenwoordig toch vooral over de lage rentestanden en het feit dat je door je geld op een spaarrekening te zetten amper rendement kunt maken. Sterker nog, soms kan het je zelfs wat geld kosten. En dus zoeken mensen andere manieren om rendement te maken, en volgen ze tegenwoordig nauwlettend de ADA koers om, maar eens iets te benoemen. Ondanks het lage rendement is het toch verstandig om te sparen, ook in 2021 en ook als sprake is van een lage rente.

Zo kan de wasmachine gewoon op een goede dag stuk gaan

Het is gewoon altijd goed om wat geld apart te zetten. Je bent dan voorbereid om tegenvallers en wisselende inkomsten op te vangen en raakt niet meteen in de financiële problemen. Dat geeft iedereen rust. Je raakt niet meteen in paniek als de wasmachine een keer niet aanslaat. Het is daarbij verstandig om te kiezen voor een aparte spaarrekening, soms inderdaad bij een andere bank. Bewezen is dat het dan minder verleidelijk is om dat geld toch weer uit te geven. Het is het beste als je van sparen een soort van vaste maandelijkse uitgave maakt. Dat sparen ongemerkt gaat.

Los je problemen vanuit de buffer op

Door geld opzij te zetten, kun je een buffer opbouwen. Kom je voor onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven te staan, dan kun je vanuit de buffer het probleem oplossen. Doorgaans doe je een beroep op je buffer om apparaten te vervangen, je huis te onderhouden of om je pensioeninkomen aan te vullen. Je kunt ook geld opzij zetten voor de bruiloft of voor de studie van je kinderen en de kleinkinderen.

Investeren in digitaal geld

Toch besluiten meer en meer mensen om hun spaargeld op een andere manier rendement te laten maken. Zo zoeken meer en meer mensen hun heil in de crypto’s. Ze investeren in Bitcoin, Ethereum of Ripple en volgen de Ether koers op de voet. Ook beleggen in vastgoed is en blijft wat dat betreft erg populair.

Zet 10 procent van de maandelijkse inkomsten opzij

Zie jij toch meer in het opbouwen van een buffer? Probeer dan elke maand opnieuw om 10 procent van de maandelijkse inkomsten opzij te zetten. Lukt je dat, dan bouw je best snel een heel aardige buffer op en door dit te doen kom je in feite nooit echt in de problemen. Zelfs niet als de wasmachine er op een goede dag zomaar mee stopt.

Aanbevolen berichten