Is een zakelijke rekening een vereiste?

Als particulier kun je bij een bank een privé rekening openen. Deze rekening gebruik je niet alleen om geld op te ontvangen, maar je kunt er ook mee betalen. Speciaal voor ondernemers bieden banken een zakelijke rekening aan. Door zo’n rekening te openen voorkom je dat zakelijk geld en privégeld door elkaar gaan lopen. Omdat het openen van een zakelijke rekening geld kost, sta je hier mogelijk niet om te springen. Daarom ben je vast en zeker benieuwd of het een vereiste is om als ondernemer een zakelijke rekening te hebben. Hieronder geven wij je antwoord op deze vraag.

Hangt af van de rechtsvorm die je kiest

Veel ondernemers twijfelen of zij een zakelijke rekening moeten openen. De ene keer lezen zij van wel, maar de andere keer van niet. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat jij je afvraagt hoe dit precies zit. Probleem is alleen dat er op voorhand geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven is. Het hangt namelijk van de gekozen rechtsvorm af of je verpl icht bent om een zakelijke rekening te openen of niet. Zo is een zakelijke rekening niet verplicht voor een eenmanszaak. Wanneer je een vennootschap onder firma (vof) opricht, ben je wettelijk gezien ook niet verplicht om een zakelijke rekening te openen.

Wil je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) oprichten? Dan ben je wel verplicht om een zakelijke rekening te openen. Bij deze rechtsvormen is het bedrijf namelijk de rechtspersoon in plaats van jijzelf. Het gevolg hiervan is dat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent bij een bv of nv, iets wat bij bijvoorbeeld een eenmanszaak wel het geval is. Vandaar dat je als bv of nv niet onder een zakelijke rekening uitkomt.

Privérekening voor zakelijke doeleinden gebruiken

Heb je een eenmanszaak of vof opgericht? Dan besluit je mogelijk om in eerste instantie jouw privérekening zakelijk te gebruiken. Je bespaart op deze manier de kosten die het openen van een zakelijke rekening met zich meebrengt. Ondanks dat je dit niet verplicht bent, ontkom je vaak niet aan het openen van zo’n rekening. Waarom niet? Omdat veel geldverstrekkers het niet toestaan dat een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Zij voeren steekproefsgewijs controles uit om dit te voorkomen. Als je jouw privérekening toch zakelijk gebruikt, kan dit problemen opleveren als je betrapt wordt. Reden genoeg om na het oprichten van jouw bedrijf direct een zakelijke rekening te openen. 

Voordelen van een zakelijke rekening

Vanwege de kosten sta je mogelijk niet te springen om een zakelijke rekening te openen. Toch moet je weten dat zo’n rekening ook de nodige voordelen met zich meebrengt. Naast het scheiden van zakelijk geld en privégeld zorgt een zakelijke rekening namelijk ook voor een professionele uitstraling van jouw bedrijf. Doordat deze rekening op naam van jouw bedrijf staat, zien klanten de bedrijfsnaam op hun bankafschrift staan. Bij een privérekening staat er een persoonsnaam bij. Bovendien kun je een zakelijke rekening koppelen aan een boekhoudprogramma. Het grote voordeel hiervan is dat je transacties niet langer handmatig in hoeft te voeren. Dit gebeurt namelijk allemaal automatisch. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan de boekhouding.

Aanbevolen berichten