Hypotheek oversluiten? Dit is het moment!

Een groot deel van je maandelijkse hypotheekkosten bestaat uit rente. Als je een hypotheek af kunt sluiten tegen een lagere rente, bespaar je dus automatisch op je maandlasten. Het geld dat je overhoudt kun je voor andere dingen gebruiken, of juist gebruiken om je hypotheek versneld af te lossen. Wil jij graag je hypotheek oversluiten? Dan is dit het moment, want de rente staat zo laag dat hij in de toekomst eigenlijk alleen nog maar kan gaan stijgen.

Voordelen hypotheek oversluiten

Het grootste voordeel van het oversluiten van een hypotheek is dat je een lagere rente gaat betalen. Heb jij jouw hypotheek een aantal jaar geleden afgesloten, dan is de kans groot dat je rond de 4 à 4,5% rente betaalt. Op een hypotheek van €300.000 betaal je dan ongeveer €1000 aan rente. Op dit moment bedraagt de rente circa 1,5%. Een hypotheek oversluiten levert je dus direct een besparing van ongeveer €625 op. Zet jij de nieuwe hypotheekrente vast voor een aantal jaar? Dan weet jij zeker dat je geen last krijgt van de rentestijging die er gegarandeerd gaat komen.

Hoe zit het met de boeterente?

Oversluiten hypotheek is voor jou financieel aantrekkelijk wanneer de rente lager is, maar de hypotheekverstrekker loopt juist geld mis. Daarom wordt er bij het oversluiten van een hypotheek een boeterente in rekening gebracht. De boeterente wordt berekend door het verschil in rente per jaar te vermenigvuldigen met de hypotheek. Heb jij een aflossingsvrije hypotheek van €300.000, betaal je nu 4% rente, ga je 1,5% rente betalen en staat de huidige rente nog 5 jaar vast, dan betaal je:

4% – 1,5% = 2,5%
2,5% x €300.000 = €7.500 per jaar
5 x €7.500 = €37.500 totaal boeterente

Heb je een andere hypotheekvorm, dan valt de boeterente vaak veel lager uit. Het is altijd voordeliger om een hypotheek over te sluiten aan het einde van de rentevaste periode, maar ook tussentijds afsluiten kán financieel aantrekkelijk zijn.

Overige kosten bij oversluiten hypotheek

Naast een mogelijke boeterente betaal je ook andere kosten bij het oversluiten van een hypotheek. Je betaalt bijvoorbeeld notariskosten, taxatiekosten en de kosten die jouw tussenpersoon in rekening brengt. Ga jij je hypotheek oversluiten dan ben je gemiddeld €3.000 tot €4.500 aan kosten kwijt. Zelfs met alle bovengenoemde kosten wegen de voordelen van oversluiten op dit moment vaak ruimschoots op tegen de nadelen. Laat je hierover altijd informeren door een expert. Een expert kan een persoonlijk advies geven én met je meedenken over verdere besparingen.

Aanbevolen berichten