Best een goede vraag is dat, hoe lang moet je nou de hypotheek vastzetten? Besluit je de hypotheek voor een langere periode vast te zetten, betaal je een hogere rente dan voor een korte periode. Besluit je echter de rente voor een langere periode vast te zetten, dan zijn de maandlasten hoger. Je hebt dan echter wel meer zekerheid voor de langere termijn. Het is niet altijd even verstandig om dus maar meteen te kiezen om de rente voor een periode van 30 jaar vast te zetten.
Invloed op het te lenen bedrag
Voor de goede orde. De renteperiode is belangrijk en heeft ook invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Kijken we naar een renteperiode van tien jaar of langer, dan zien we dat je door te kiezen voor een dergelijke periode, je veel meer kunt lenen dan wanneer je kiest voor een kortere rentevaste periode. Dat komt omdat de banken bij het bepalen van de maximale hypotheek vanaf een rentevaste periode van tien jaar uit mogen gaan van de daadwerkelijke hypotheekrente.
Tien jaar en langer
Kies je voor een kortere periode dan rekenen de banken de maximale hypotheek uit en voegen ze daar een percentage tietsrente aan toe. Dus komt de rente altijd hoger te liggen dan de hypotheekrente van dat moment, Het betekent ook meteen dat je het bedrag dat je mag lenen behoorlijk lager uit gaat vallen. Om dit moment, met de wel zeer lage hypotheekrente, liggen de rentes voor een periode korter dan tien jaar amper lager dan de rentes als je kiest voor een periode van tien jaar of langer.
Lage hypotheekrente
Nee, dat betekent niet dat je de rente dus maar meteen voor een periode van dertig jaar vast moet zetten. Want dat zou je wel denken natuurlijk, nu de hypotheekrente zo laag staat. Dat lijkt in elk geval erg verstandig Bij een langere rentevaste periode hoort immers ook een hogere rente. Er zijn wel verschillen tussen de verschillende hypotheekvormen. Voorbeeld? Zet jij je hypotheekrente dertig jaar vast bij een annuïteitenhypotheek, dan is het verschil in maandelijkse lasten met een tien jaar vaste rente veel groter dan wanneer je bijvoorbeeld ene aflossingsvrije hypotheek hebt,.
Extra aflossen
Wat je ook kunt doen is te kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar. Zo bespaar je geld en met dat bespaarde geld kun je na die tien jaar extra aflossen. Mocht over tien jaar de rente flink stijgen, dan heb je daar in elk geval niet zoveel last van omdat dan de totale schuld al flink is gedaald.
Wat je ook kunt doen is kiezen voor twee verschillende renteperiodes. Je splitst dan de lening in twee delen.
Splits je hypotheek in twee delen
Heb je een hypotheek van twee ton, dan splits je die in twee delen van 100.000 euro. De rente van het ene deel zet je lang vast en de rente van het andere deel korter. Het voordeel van deze handelswijze is dat je over heel de lening een lagere rente betaalt dan wanneer je de rente voor heel het gedrag lang zou vastzetten. Er is amper risico van een rentestijging, want voor de andere helft staat de rente immers wel vast.
Niet zonder boete overstappen
Aan splitsen kleeft ook een nadeel. Je bent in dat geval namelijk meer gebonden aan de door jou gekozen geldverstrekker. Normaal kun je op het moment van een renteherzieningsdatum zonder dat er een boete opgelegd wordt overstappen naar een andere bank. Heb je echter een gesplitste lening, dan loopt de rentevaste periode van de ene rekening af terwijl de rente van het andere deel nog vaststaat. Dat betekent dat je zonder boete niet naar een andere aanbieder kunt gaan.
Een en ander houdt ook nog weer verband met de toekomstplannen die je hebt. Een langere rentevaste periode is ideaal als je nog lang in de woning wilt blijven wonen. Heb je verhuisplannen en wil je hypotheekrente lang vastzetten? Neem dan een hypotheek waarbij de verhuisregeling in is opgenomen in de voorwaarden. Ga je dan verhuizen, dan kun je de huidige hypotheekrente meeverhuizen.