Beheerd beleggen: waar moet je op letten?

Kies je voor beheerd beleggen, dan kun jij je geld beleggen zonder dat je zelf kennis van zaken hoeft te hebben. De beleggingsexperts van de financiële instelling waar je een beleggingsrekening opent, volgen de ontwikkelingen op de beurs op de voet en beleggen jouw geld naar hun beste kunnen. Je kiest vaak zelf een risicoprofiel zodat je niet meer risico met je geld neemt dan jij zelf wilt. Dat klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar waar moet je eigenlijk op letten als je begint met beheerd beleggen?

De kosten van beheerd beleggen

Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij beheerd beleggen zijn de kosten. Doordat jij het beleggen uitbesteedt aan experts, betaal je altijd meer dan wanneer je zelf gaat beleggen. De beheerkosten bestaan uit een x aantal procent van je vermogen. Hoe meer geld je op de beleggingsrekening hebt staan, des te meer kosten je maakt. Als het om grote bedragen gaat, kunnen de kosten erg hoog worden. Sommige financiële instellingen zoals bijvoorbeeld Nationale Nederlanden werkt met een minimum- én een maximumbedrag waardoor de kosten te overzien zijn.

Hoeveel geld kan je inleggen?

Je bent niet altijd vrij in het bepalen van je inleg. De meeste banken werken met een minimumbedrag dat je periodiek of eenmalig inlegt. Kijk goed of deze voorwaarden aansluiten bij jouw financiële planning. Als je bijvoorbeeld minimaal €150 per maand moet inleggen terwijl dit eigenlijk te krap is, dan kun je beter voor een andere bank kiezen. Kies je een bank met een lager minimum dan kan je er altijd later nog voor kiezen om het bedrag te verhogen. Soms is het mogelijk om je inleg te automatiseren, dat is een handige manier om te beleggen zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

Vergelijk behaalde rendementen

Je weet het: behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Toch is het goed om te kijken welke resultaten de bank in het verleden behaald heeft. Het rendement is ook altijd afhankelijk van het risicoprofiel dat je kiest. Je behaalt de hoogste rendementen met een hoog risicoprofiel. Gaat het echter mis, dan gaat het ook goed mis. Je kunt dan veel geld verliezen. Weeg goed voor jezelf af welk risico je bereid bent te nemen met je geld voordat je een risicoprofiel kiest. Vaak is het ook mogelijk om in fondsen met een verschillend risico in te leggen of na verloop van tijd van fonds te switchen als je meer of minder risico wilt nemen.

Aanbevolen berichten