Het belang van het in kaart brengen van je pensioen

Pensioen is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het belangrijk om tijdig stil te staan bij je pensioen. Het in kaart brengen van je pensioen kan veel inzicht geven in je financiële toekomst. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van het in kaart brengen van je pensioen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is het in kaart brengen van je pensioen belangrijk?

Het in kaart brengen van je pensioen is belangrijk omdat je op die manier inzicht krijgt in hoeveel pensioen je later kunt verwachten. Als je weet hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, kun je hier je financiële planning op afstemmen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of je voldoende inkomen hebt om na je pensioen dezelfde levensstijl te kunnen behouden als nu.

Daarnaast kun je door het in kaart brengen van je pensioen bepalen of je extra maatregelen moet nemen om voldoende pensioen op te bouwen. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je pensioen niet voldoende zal zijn, kun je ervoor kiezen om extra geld opzij te zetten of langer door te werken. Door tijdig maatregelen te nemen, kun je voorkomen dat je later in financiële problemen komt.

Hoe breng je je pensioen in kaart?

Het in kaart brengen van je pensioen is niet altijd even gemakkelijk. Je kan je pensioen berekenen op een aantal verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Check je pensioenoverzicht:
  Je kunt je pensioenoverzicht opvragen bij je pensioenfonds of via een pensioencheck site. Op dit overzicht staat hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, hoeveel premie je betaalt en welke risico’s er zijn. Dit overzicht geeft je een goed beeld van je pensioensituatie.
 • Houd rekening met eventuele veranderingen:
  Het is belangrijk om bij het in kaart brengen van je pensioen rekening te houden met eventuele veranderingen in je situatie. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je baan of persoonlijke omstandigheden. Door hier rekening mee te houden, kun je een realistischer beeld krijgen van je pensioen.
 • Maak gebruik van een pensioenadviseur:
  Als je het lastig vindt om je pensioen in kaart te brengen, kun je altijd een pensioenadviseur inschakelen. Een pensioenadviseur kan je helpen om je pensioensituatie in kaart te brengen en je adviseren over eventuele maatregelen die je kunt nemen.
 • Bepaal je pensioendoel:
  Het is belangrijk om een pensioendoel te bepalen. Hoeveel pensioen wil je later hebben en welke levensstijl wil je behouden? Door een pensioendoel te bepalen, kun je beter bepalen hoeveel pensioen je moet opbouwen.

Aanbevolen berichten