De rente stijgt weer – zo kunt u nu geld besparen

Intussen passen de banken bijna wekelijks hun voorwaarden voor deposito’s op daggeld- of termijnrekeningen aan. Momenteel gebeurt dit echter nog op een vrij laag niveau. De nadruk ligt nu op veilige beleggingen in onzekere tijden. Veiligheid is het allerbelangrijkste bij financiële transacties. Dit is bijvoorbeeld nog een reden waarom veel spelers het online casino iDEAL gebruiken om geld te storten. iDEAL is immers een aantoonbaar veilige betaalmethode.

Momenteel hebben de aandelenmarkten te maken met extreme schommelingen, wat onder meer te wijten is aan de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Dit zijn allemaal redenen waarom de bezorgdheid over een recessie toeneemt. Tegelijkertijd krijgen beleggers in deze marktfase echter steeds betere aanbiedingen.

Gevolgen van de renteomslag

Intussen schaffen steeds meer banken en spaarbanken de boeterente af. In plaats daarvan krijgt u nu zelfs weer rente op uw geld op uw rekening. Binnen slechts twee weken zijn de rentetarieven voor deposito’s met een vaste looptijd van meer dan een jaar bij de door FMH gecontroleerde financiële instellingen met gemiddeld een kwart gestegen tot 0,46 procent.

De situatie met geld overnacht is nog drastischer veranderd. Deze vorm van beleggen is bijzonder populair bij spaarders. De tarieven zijn hier gemiddeld met 40 procent gestegen. Momenteel bedraagt het gemiddelde tarief slechts 0,07 procent.

Deskundigen verwachten nog geen meetbare rente-inkomsten in de nabije toekomst. Als eerste stap moeten de boeterentevoeten worden afgeschaft en tegelijkertijd de vrijstellingslimieten worden verhoogd. Voor veel spaarders wordt sparen op de rekening nu weer veel aantrekkelijker.

Hoe zal de rente op de girale en de termijndepositorekening zich ontwikkelen?

De renteomslag van de Europese Centrale Bank (ECB) is de volgende in het rijtje. Al in het najaar van 2022 gingen deskundigen ervan uit dat de centrale bank de negatieve depositorente zou intrekken. Ondertussen passen veel banken hun voorwaarden aan deze ontwikkeling aan. Volgens de directeur van Verivox loopt het tijdperk van de negatieve rente ten einde. Dit proces kan echter nog enige tijd duren. Een derde van de onderzochte banken – 430 stuks – werkt nog met negatieve rentetarieven voor particuliere klanten. Aangenomen wordt echter dat het aantal nog hoger zal liggen, aangezien niet alle voorwaarden vrij toegankelijk op het internet worden gepubliceerd.

De rente op vaste deposito’s is interessanter dan die op daggeld

De hoeveelheid geld die in liquide vorm is geparkeerd, zorgt er onder meer voor dat banken en spaarbanken zeer terughoudend zijn met het verhogen van de dagrente, omdat dat vrij duur zou zijn. Volgens de Bundesbank bedraagt het vermogen van de Duitse particuliere huishoudens (contant geld, daggeld en kapitaal op lopende rekeningen) 2,1 biljoen euro. Het bedrag aan vaste of termijndeposito’s ligt daarentegen net onder de 300 miljard euro. Daarnaast staat nog eens 550 miljard euro op spaarrekeningen.

Pay Ray betaalt de beste rente op termijndeposito’s

Bank Pay Ray uit Litouwen betaalt de beste vaste deposito rente over twaalf maanden. Dit gebeurt via de tussenpersoon Weltsparen. Het niveau is hier 4,5 procent. De clearingrekening wordt aangehouden bij het moederbedrijf van Weltsparen, Raisin. De Deutsche Pfandbriefbank biedt de hoogste rente voor een jaar zonder tussenpersonen en zonder beperkingen. Via de online aanbieding PBB direkt biedt de Deutsche Pfandbriefbank 0,75 procent per jaar. Spaarders daar krijgen de uitgebreide depositobescherming van de Vereniging van Duitse Banken voor miljoenen.

Financiële instellingen betalen zelfs tot 1,7 procent rente per jaar gedurende twee jaar; Klarna biedt deze voorwaarden bijvoorbeeld. Het Franse Younited Credit betaalt 1,62 procent rente per jaar. PBB biedt 1,25 procent met uitgebreide depositobescherming.

Momenteel moeten spaarders goed nadenken over hoe lang zij hun kapitaal eigenlijk willen vastzetten. De rente zal immers waarschijnlijk nog verder stijgen in het kielzog van de belangrijkste renteverhoging. Daarom adviseren deskundigen om het geld dat nu niet nodig is te spreiden en de voorwaarden in acht te nemen. Momenteel raden consumentenbeschermers consumenten aan niet op jacht te gaan naar rentepremies in het buitenland. Tot dusver is er geen uniforme of zelfs gemeenschappelijke depositoverzekering in de EU.

Wanneer is de dagelijkse of termijndeposito de moeite waard voor particuliere beleggers

Het kan nuttig zijn de eigen liquiditeitsaandelen voor korte tijd op een dergelijke rekening te parkeren en zo ook de eigen effectenrekening te stabiliseren. Men moet hier echter geen uitbundige rentetarieven verwachten. Bovendien verliest men met de inflatie van 7,6 procent in juni 2022 geld door de devaluatie van het geld. Momenteel kan het sparen op een rekening niet meer zijn dan een bescherming op korte termijn tegen koersverliezen op de beurs.

Rente zal waarschijnlijk pas in 2023 sterker stijgen

Hoe snel en in welke vorm de renteverhoging nu zal plaatsvinden, hangt vooral af van de mate waarin de ECB de rente verhoogt. Deskundigen gaan echter uit van gematigde stijgingen. Aangezien de meeste banken voorlopig voldoende deposito’s hebben aangetrokken, neemt men waarschijnlijk aan dat de rente op spaarrekeningen pas na langere tijd zal stijgen.

Er zijn echter tekenen dat de deposito’s bij de spaarbanken wegsmelten. De voorzitter van de spaarbankvereniging zei bijvoorbeeld dat 40 procent van de spaarbankklanten nu al niet meer kan sparen vanwege de hoge inflatie. Tegen het einde van het jaar dreigt dit percentage nog verder te stijgen.

Aanbevolen berichten