Dit moet je weten over het afsluiten van een hypotheek

Veel mensen vinden het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van hun eerste woning spannend. Er komt hierbij veel op je af! Welk bedrag kun je bij je huidige inkomen maximaal lenen? In welke mate telt het inkomen van je partner mee bij het berekenen van een maximale hypotheek? Tegen welke rente wordt de hypotheek afgesloten en welke voorwaarden gelden er voor het versneld aflossen hiervan? Onafhankelijk hypotheekadvies is wenselijk. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, passend bij jouw financiële situatie. 

Tip: op de website van verschillende banken vind je een tool om alvast een indicatie te hebben van je maximale hypotheek. Er kunnen hier geen rechten aan ontleend worden; wel biedt het je globaal inzicht in de prijsklasse waarbinnen je naar een woning kunt zoeken.   

Financiële plaatje inzichtelijk maken

Je eerste gesprek met een hypotheekadviseur in Amsterdam of bijvoorbeeld Rotterdam is gericht op het inzichtelijk maken van je financiën. Hierbij kijk je naar je inkomen, dat van je partner, de schulden die jullie allebei hebben en naar de plannen richting de toekomst. Mogelijk ben je voornemens om straks minder te gaan werken, of staat er een gezinsuitbreiding op de planning. Het zijn zaken die invloed hebben op je financiën en daarmee op hetgeen je maximaal kunt lenen. Je wilt er zeker van zijn dat de hypotheek ook over vijf jaar nog goed te betalen valt. Op basis van deze factoren berekent de hypotheekadviseur wat je maximaal kunt lenen. 

Verschillende hypotheekvormen vergelijken

Belangrijk bij het afsluiten van een hypotheek is ook het vergelijken van de verschillende hypotheekvormen. De meeste mensen kiezen hierbij voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, waarmee zij profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Let wel, de hypotheekrenteaftrek wordt langzaamaan afgebouwd. De verwachting is dat deze helemaal verdwijnt. Welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past is van verschillende factoren afhankelijk. Verwacht je dat je inkomen de komende tijd stijgt? Zal je op termijn juist minder gaan verdienen? 

Voorwaarden van een hypotheekverstrekker

Een derde aspect om op te letten: de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Niet alleen de hypotheekrente speelt hierin mee. Denk ook aan het bedrag, vaak een percentage van de totale hypotheek, wat je maximaal af kunt lossen op jaarbasis zonder er een boete voor te moeten betalen. Of denk aan de mogelijkheid om je hypotheekrente mee te verhuizen bij de aankoop van een volgende woning. Een hypotheekadviseur wijst je op de belangrijkste punten in deze voorwaarden. 

Aanbevolen berichten