De basisprincipes van zakelijke kosten voor ZZP’ers: Wat is aftrekbaar?

Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor het betalen van belastingen over jouw inkomsten. Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken van jouw belastbare inkomsten. Dit kan helpen om jouw belastingaanslag te verlagen en jouw nettowinst te verhogen. Hieronder vindt je de basisprincipes van zakelijke kosten voor ZZP’ers en wat er aftrekbaar is.

In principe kun je kosten die je maakt voor je onderneming aftrekken van je winst, op voorwaarde dat deze kosten zakelijk zijn. Zakelijke kosten zijn kosten die je maakt om geld te verdienen met je onderneming. Het kan gaan om diverse kosten, zoals aanschaf van bedrijfsmiddelen zoals computers of machines, reiskosten, marketingkosten en zo zijn ook de kosten voor koffie zakelijk aftrekbaar.  Kosten die je maakt voor persoonlijke doeleinden, zoals jouw dagelijkse boodschappen of etentjes zijn niet aftrekbaar.

Er zijn verschillende soorten kosten die je kunt aftrekken als ZZP’er. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten voor jouw bedrijfsruimte aftrekken, zoals huur, gas, water en elektriciteit. Als je vanuit huis werkt, kun je maar in beperkte gevallen een deel van jouw woonkosten aftrekken als zakelijke kosten, zoals de kosten van het kantoor aan huis.  Daarnaast kun je zakelijke kosten aftrekken voor jouw auto, zoals brandstof, onderhoud en verzekering. Het is echter belangrijk dat je kunt aantonen dat je de auto hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Andere aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld telefoon- en internetkosten, kantoorkosten, reiskosten, verzekeringen en kosten voor marketing en advertenties. Het is belangrijk om bij te houden welke kosten je maakt en bewijsstukken te bewaren, zoals bonnetjes en facturen, en hierbij een duidelijk onderscheid te maken voor zakelijke kosten en kosten voor privédoeleinden.

Verder is het belangrijk om te weten dat niet alle kosten volledig aftrekbaar zijn. Sommige kosten zijn slechts gedeeltelijk aftrekbaar, zoals representatiekosten en kosten voor eten en drinken. Daarnaast zijn er kosten die helemaal niet aftrekbaar zijn, zoals boetes en bepaalde autokosten.

Kortom, als ZZP’er kun je verschillende zakelijke kosten aftrekken van jouw belastbare inkomsten om zo jouw belastingaanslag te verlagen en jouw nettowinst te verhogen. Het is een kwestie van logisch nadenken welke kosten je maakt voor zakelijke doeleinden en hiervan een goede administratie bijhouden. Het is belangrijk om je administratie zorgvuldig bij te houden en deze minimaal zeven jaar te bewaren. Dit is de wettelijke bewaartermijn voor administratie. Als de belastingdienst vragen heeft over je administratie, dan moet je deze kunnen overleggen. Raadpleeg indien nodig een belastingadviseur of de belastingdienst voor meer informatie over welke kosten je als ZZP’er kunt aftrekken.

Aanbevolen berichten