Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Zo pak je het aan!

In Nederland zijn er tal van verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten. Vooralsnog is geen van deze verzekeringen verplicht, maar toch is het niet verstandig om je helemaal nergens voor te verzekeren. Wij raden je bijvoorbeeld aan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In deze tekst lees je niet alleen wat dit voor een verzekering is, maar ook hoe je hem afsluit.

Waarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Als ondernemer ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af te sluiten. Daarom vraag jij je misschien af waarom je deze verzekering toch afsluit. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade als een klant je aansprakelijk stelt en het om schade gaat die je volgens de Nederlandse wet moet vergoeden. Je hoeft de kosten in dat geval niet zelf te betalen, want je dient een claim in bij je verzekeraar. In veel gevallen vergoeden zij de schade.

Bepaal hoe jij je wilt verzekeren

Wie denkt dat iedere aansprakelijkheidsverzekering bedrijven hetzelfde is, heeft het mis. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe goed je verzekerd bent. Als jij je wilt verzekeren voor zakelijke aansprakelijkheid, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij, jouw werknemer of een product dat je verkoopt of levert veroorzaakt bij iemand anders. Zowel schade aan personen als schade aan objecten valt binnen de dekking van deze verzekering. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) overigens aanvullen met beroepsaansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheid. Hieronder lichten we beide aanvullende verzekeringen kort toe.

– Beroepsaansprakelijkheid
Binnen bepaalde beroepen kan één fout grote gevolgen hebben. Als dit ook geldt voor het beroep dat jij beoefent, sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af. Je bent dan verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims naar aanleiding van een beroepsfout. Ondanks dat een AVB niet verplicht is, is een BAV voor sommige beroepen wel verplicht.

– Bestuurdersaansprakelijkheid
Je kunt een AVB ook aanvullen met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA). Dit is vooral aan te raden als je werkt met bestuurders, toezichthouders en/of commissarissen. De acties van bestuurders kunnen tot een aansprakelijkheidsclaim leiden. Als gevolg hiervan kunnen zij met hun privévermogen aansprakelijk gesteld worden. Met een BTA voorkom je dit.

Bereken je premie

Weet je inmiddels hoe jouw zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eruit moet zien? Dan ben je vast en zeker ook benieuwd hoeveel je maandelijks gaat betalen. Omdat de kosten afhankelijk zijn van de keuzes die je maakt, kun je via de website van een verzekeraar vaak de premie berekenen. Hiervoor moet je eerst een aantal gegevens invullen. Vervolgens krijg je vaak snel te zien hoeveel je per maand betaalt voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als de kosten je aanstaan, kun je meestal direct een aanvraag indienen. Een verzekeraar buigt zich hier vervolgens over en bepaalt vaak snel of je aanvraag wordt goedgekeurd.

Aanbevolen berichten