Bespaart een aankoopmakelaar nog geld?

In Amsterdam ontkom je er niet meer aan; overbieden op een woning. Wil je de kans op een woning vergroten, dan is een aankoopmakelaar ook bijna onmisbaar. Allemaal extra kosten waardoor je jezelf afvraagt of een aankoopmakelaar nog wel kosten bespaart?

No cure, no pay aankoopmakelaar

Om te beginnen is het belangrijk om goed op te letten of een aankoopmakelaar op no cure, no pay basis werkt. Je betaalt dan alleen zodra je de woning hebt gekocht. Hiermee voorkom je dat je de aankoopmakelaar moet betalen voor zijn of haar gemaakte uren. Bijvoorbeeld voor een bezichtiging of een onderhandeling.

Verantwoord aankopen

In 2022 kunnen we wel stellen dat een aankoopmakelaar nauwelijks meer kan afdingen op de vraagprijs. In plaats daarvan is de rol nog meer verplaats naar verantwoord aankopen.

De besparing is dus niet meer zo tastbaar als vroeger waarbij je tienduizenden euro’s kon besparen op de aankoopprijs. In plaats daarvan ligt de nadruk nog meer op een passend en verantwoord bod. Een taak die er altijd al was, maar nu nog belangrijker is door de oververhitte woningmarkt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je onnodig veel overbiedt of erger; een boete riskeert omdat je een woning niet kunt financieren.

De besparing is er dus misschien wel, maar niet zo tastbaar meer als vroeger.

Tips voor een goede aankoopmakelaar

  • Maak gebruik van een NVM aankoopmakelaar. Je haalt dan nog meer deskundigheid in huis. Zeker als je kiest voor een aankoopmakelaar in plaats van een aankoopcoach.
  • Schakel een aankoopmakelaar in die zich volledig richt op aankopen. Bijvoorbeeld Aankoopmakelaar Amsterdam. Hiermee voorkom je eventuele belangenverstrengeling.
  • Controleer of je ook kosten moet betalen als je besluit de koopovereenkomst niet te ondertekenen .

Aanbevolen berichten