Kan ik besparen op een nieuwe fietsaccu?

E-bikes zijn momenteel ongekend populair. Het gemak van fietsen met trapondersteuning spreekt velen aan. Er kunnen gemakkelijk lange afstanden afgelegd worden zonder al te veel inspanning te leveren. Niet alleen senioren, maar ook jongeren kiezen tegenwoordig voor een elektrische fiets. Deze groeiende populariteit zorgt er ook voor dat steeds meer mensen worden geconfronteerd met de beperkte levensduur van de fietsaccu. 

De levensduur is beperkt

Op het moment van aankoop weten velen niet dat de levensduur van een fietsaccu niet oneindig is. Het is dan ook een tegenvaller als na vijf jaar blijkt dat de accu versleten is. De e-bike zelf gaat nog makkelijk jaren mee, maar de accu is opgebruikt. Zonder de accu is de fiets onbruikbaar, dus er zal naar een oplossing gezocht moeten worden. 

Hoge prijs van een nieuwe accu

De meest voor de hand liggende optie is het kopen van een nieuwe fietsaccu. De prijs hiervan valt voor velen heel erg tegen. De fietsaccu is namelijk het duurste onderdeel van de e-bike en een accu kost al snel rond de 500 euro. Een investering van 500 euro is een vijf jaar oude elektrische fiets niet altijd waard en dus gaan veel mensen op zoek naar een andere oplossing.

Fietsaccu revisie

Een steeds populairdere oplossing is de fietsaccu laten reviseren. Hierbij worden de versleten batterijcellen vervangen door compleet nieuwe cellen. Dit zorgt ervoor dat de accu weer zo goed als nieuw is. Een nieuwe fietsaccu kopen is dan niet meer nodig. Een revisie kost doorgaans rond de 300 euro, afhankelijk van het model en de capaciteit. Hiermee bespaar je dus een paar honderd euro ten opzichte van een compleet nieuwe accu. Het is niet alleen voordeliger, maar door het hergebruik van onderdelen ook een stuk duurzamer dan het kopen van een volledig nieuwe accu.

Revisie is specialistisch werk wat technische kennis vereist en als je hiervoor kiest is het belangrijk om dit alleen bij een gespecialiseerd revisiebedrijf te laten doen. Let goed op certificering en garantievoorwaarden bij de keuze van een bedrijf.

Aanbevolen berichten