3 tips om meer geld te besparen op de printkosten

De printer is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons alledaagse leven. Zowel thuis als op het werk maken we hier dankbaar gebruik van. Feit blijft dat het overgrote deel van de afdrukken uiteindelijk in de prullenbak terecht komt. Soms zelfs zonder dat er ooit iets mee gedaan is. Zonde! Zeker als je bedenkt dat printen niet goedkoop is. Denk alleen maar aan de kosten voor inkt en papier. Om nog maar over het stroomverbruik te zwijgen. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat besparen onmogelijk is. Op alles valt te besparen. En zeker in de huidige dure tijden is dat goed om te weten. Maar hoe bespaar je meer geld op de printkosten? Waar moet je aan denken? In dit artikel zetten we de drie meest effectieve bespaartips op een rijtje.

1.      Kies de juiste printer

Als we denken aan besparen, denken we ook al gauw aan de aanschaf van de printer. De prijs van printers kan zeer uiteen lopen. Van enkele tientjes tot honderden euro’s. Bedenk echter goed dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Zo is een laserprinter duurder in aanschaf, maar bespaar je op de lange termijn veel geld doordat de printkosten lager liggen.

Het is dus belangrijk dat je weet welke printer bij jouw printgedrag past en in hoeverre je zou kunnen besparen door de juiste printer te kopen. Let hierbij niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de kosten voor de lange termijn.

Weet tevens waar je terecht kunt voor inkt en papier. In een groothandel is hp inkt vaak goedkoper dan op andere plekken. Je zou eventueel ook voor een huismerk kunnen kiezen. Als je veel inkt verbruikt, is het zeker de moeite waard om hier op te letten. Zo kan je jaarlijks veel geld besparen door simpelweg andere keuzes te maken.

2.      Druk dubbelzijdig af

Print je vooral voor jezelf en is het hierbij niet noodzakelijk dat er meer papier wordt gebruikt? Print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig af. Op die manier bespaar je eenvoudig op de helft van je papierverbruik. Stel in dat je printer standaard dubbelzijdig print, zodat je dit enkel aan hoeft te passen als dat echt nodig is.

Wil je minder papier én inkt verbruiken? Dan kan het ook helpen om voor een andere lettertype te kiezen. Goede voorbeelden zijn Times New Roman en Calibri. Het is zelfs mogelijk om speciale (extra zuinige) lettertypes te downloaden.

3.      Zet de printer volledig uit

Maak je gebruik van een laserprinter? Besef dan goed dat hij – zelfs wanneer hij niet gebruikt wordt – stroom zal blijven verbruiken. Het is dan ook beter om de printer volledig van het stroom af te halen als deze toch niet wordt gebruikt. Je kunt via instellingen ook de stand-by functie aanpassen.

Gebruik je een inkjetprinter? Dan wordt het juist weer afgeraden om de printer tussentijds van het stroom af te halen. Deze moet op een ecologische stand-by stand worden gezet, zodat er bij weinig gebruik alsnog onderhoudswerk wordt gedaan.

Aanbevolen berichten