Recyclen is erg belangrijk, ook groenafval wordt dan ook steeds vaker gerecycled. Groenafval kan op verschillende manieren worden gerecycled en daar komen dan ook verschillende bruikbare grondstoffen uit. In dit artikel vertellen we je welke grondstoffen gemaakt kunnen worden van groenafval.
Groenafval wordt op verschillende manieren verzameld. Zo zamelen de meeste mensen groenafval in in een groene container. Bedrijven die veel groenafval produceren, zoals horecabedrijven, verzamelen hun afval in bijvoorbeeld een Swill container van Renewi. Op die manier kunnen ook zij gemakkelijk hun afval scheiden.
Biogas
Biogas ontstaat wanneer een natte biomassa vergist. Voordat groenafval wordt gecomposteerd, kan het eerst worden vergist. Tijdens het vergisten ontstaan biologische enzymatische processen, waardoor biogas vrijkomt. Biogas kan gebruikt worden als brandstof. Zo wordt het vaak gebruikt in warmtekrachtcentrales. Verder kan biogas ook worden opgewaardeerd tot groen gas, waarna het bijgemengd kan worden in het aardgasnet en dus in woningen gebruikt kan worden.
Compost
Groenafval kan ook gecomposteerd worden. Dat wordt gedaan door een speciaal proces in gang te zetten, waardoor bacteriën en schimmels de kans krijgen om het groenafval te verteren. Voor dit proces moeten de juiste condities aanwezig zijn, daarom zijn er speciale bedrijven die het compostproces in gang zetten. Het compostproces duurt ongeveer 6 maanden, waarna er een droge, donkerbruine tot zwarte grond overblijft. Compost kan gebruikt worden als bodemverbeteraar en zorgt voor extra voedingsstoffen in de grond.
Bio-LNG
Bio-LNG staat ook wel bekend als bio-LBG. Dat staat voor Liquefied Bio Gas, ofwel vloeibaar biogas. Om bio-LNG te maken, wordt eerst biogas gemaakt. Vervolgens wordt alle vervuiling uit het gas gefilterd, waarna het gas wordt gekoeld. Dit maakt dat het gas een vloeibare vorm krijgt, waardoor dus bio-LNG ontstaat. Bio-LNG wordt voornamelijk gebruikt voor in de scheepsvaart, maar ook voor vrachtwagens en touringcars die langere afstanden rijden. Bio-LNG zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot met 80% wordt teruggedrongen ten opzichte van diesel.