Defensief vermogensbeheer

Defensief beleggen is een stijl van beleggen waarbij zo veel mogelijk risico’s tot een minimum worden beperkt. Heftige koersschommelingen wilt u voorkomen. De strategie is met name gericht op vermogensbehoud. Het wordt vooral gebruikt door gepensioneerden of beleggers die dicht bij hun doel komen. 

Defensief klinkt veilig, maar laat u niet op het verkeerde been zetten, beleggen gaat altijd met risico’s gepaard. Bij een defensief profiel zal de vermogensbeheerder deze risico’s zoveel mogelijk proberen te vermijden. Een vermogensbeheerder is verplicht te beleggen conform een afgesproken risicoprofiel. Dat kan een defensief profiel zijn, als dat het meest passend is. De portefeuille bestaat dan uit ongeveer 70% obligaties, aangevuld met andere beleggingen met zo laag mogelijk risico. 

Het is bij lang niet alle partijen mogelijk om volgens een defensief profiel te beleggen. Want het te verwachten rendement bedraagt 2% tot 4% en ligt daarmee een stuk lager dan bij hogere risicoprofielen. Daardoor bestaat het risico dat uw beleggingsdoelstelling niet bereikt wordt. Eigenlijk is dat een risico dat vergelijkbaar is met sparen, waar de reële rente al jaren negatief is en uw spaarvermogen in de loop der tijd minder waard wordt. Als de combinatie van inflatie en vermogensbelasting hoger is dan het rendement op defensief vermogensbeheer, wordt uw vermogen per saldo minder waard. 

Benieuwd welke partij defensief vermogensbeheer aanbiedt? Bij een onafhankelijk platform als Finner kunt u 150 vermogensbeheerders vergelijken op uw beleggingswensen, kosten, beleggingsbeleid en voorwaarden. Zo selecteert u eenvoudig de partijen die defensief vermogensbeheer bieden en kiest u de partij die het beste bij u en uw vermogenswensen past.

Aanbevolen berichten